Oprichter Red Team over compensatie van zorgmedewerkers met long covid: ‘Overheid heeft boter op haar hoofd’
Oud-hoofdinspecteur Inspectie Gezondheidszorg Wim Schellekens vindt dat de overheid boter op haar hoofd heeft als het gaat om het compenseren van zorgmedewerkers die door long covid niet meer kunnen werken. "Ik vind dat we deze mensen maximaal moeten steunen", zegt hij bij het WNL-radioprogramma Sven Op 1.
Het kabinet bracht zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis in gevaar door in eerste instantie het OMT-advies om geen mondkapjes te dragen over te nemen, zo stelt Schellekens. Volgens de oud-hoofdinspecteur bleef OMT-baas Jaap van Dissel lang vasthouden aan het standpunt om zorgmedewerkers geen mondkapjes te laten dragen. "Zelfs toen we genoeg mondkapjes hadden zei hij dat gezichtsbescherming niet nodig was."
Het kabinet nam het OM-advies over en creëerde daarmee schijnveiligheid voor zorgpersoneel, beargumenteert de oprichter van het Red Team, dat tijdens de pandemie tegenwicht bood aan het OMT. "De overheid moet zorgmedewerkers met long covid een schadevergoeding betalen."
Luister de uitzending hier als podcast:
Maatregelen
Met meer dan 1000 coronapatiënten in het ziekenhuis momenteel, waarvan een deel kans heeft op het oplopen van long covid, adviseert Wim Schellekens om wél te blijven zelftesten bij klachten. “Mensen zijn gewend om een zelftest te doen. Dus ga daarmee door.” Daarmee sluit hij zich aan bij het advies van Maatschappelijk Impact Team MIT en tegen het Outbreak Management (OMT)-advies om de laatste coronamaatregelen te schrappen.
Long covid
Het aantal long covidpatiënten wordt alleen maar groter zolang corona rondwaart in de samenleving, waarschuwt Schellekens. "Als wij in Nederland 60-100.000 besmettingen per dag hebben waarvan 10 procent long covid oploopt dan neemt het ziekteverzuim flink toe.” Hierdoor krijgen naast de zorg ook andere sectoren last van personeelstekorten, waarschuwt de voormalig zorgbestuurder. “Wij gaan het voelen”.
Schellekens roept minister Kuipers van Volksgezondheid daarom op om de behandeling van long covid prioriteit te maken. Als minister kan hij afdwingen dat zorgbestuurders en zorgverzekeraars meer geld reserveren voor long covidpatiënten. "De Tweede Kamer speelt daarbij ook een belangrijke rol", zegt de oud-hoofdinspecteur Inspectie Gezondheidszorg.