main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2022 — 10:44

Tijd dringt voor kabinet in excuses slavernijverleden: wie gaat het doen en wanneer?

Het kabinet blijft vasthouden aan de datum van 19 december om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Toch zijn er organisaties die vragen om een ander moment uit te kiezen. Daarnaast is het nog onduidelijk wie namens het kabinet het woord neem. Met nog slechts 10 dagen te gaan, begint de tijd te dringen voor het kabinet: wie gaat het doen en wanneer?

Naar aanleiding van alle kritiek voerde het kabinet gisteren in het Catshuis in Den Haag overleg met betrokken organisaties. De uitkomst? “Wij willen gezamenlijk een succes maken van het betekenisvolle moment op 19 december”, zei premier Mark Rutte.

 ‘Gevoelig punt voor kabinet’

Met andere woorden: het kabinet wil niet van wijken weten wat betreft 19 december. Volgens politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther is het laatste hier nog niet over gezegd. “Daar wordt vandaag in het kabinet nog wel over gesproken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Want wat wij nu zien is een behoorlijke bende, waarin mensen zelfs gaan weigeren dat een bepaalde minister naar Suriname gaat om daar over slavernij te praten.”

Hij doelt op de woorden van Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij. Hij zei het in “geen enkele omstandigheid” acceptabel te vinden als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) met excuses komt. De vertegenwoordiger van Suriname wil excuses van een wit persoon.

Dat zal bij Weerwind hard aankomen, aangezien hij zelf aangaf graag de reis naar Suriname te maken en het woord te nemen. Volgens De Winther ligt deze zaak gevoelig binnen kabinetskringen en heeft het kabinet er moeite mee om te accepteren dat een belangengroepering zo’n eis stelt. “Een minister is een minister, dan doet huidskleur er in feite niet toe. Dat is een gevoelig punt.”

Spreker

Daarmee is er nog altijd geen antwoord op de vraag wie het uiteindelijk op zich neemt om excuses namens het kabinet aan te bieden. De Winther acht het logisch als Rutte dit doet, aangezien het gaat om een kabinetsbesluit. “Inmiddels krijgen wij ook signalen dat het Rutte is die excuses gaat maken”, voegt de journalist eraan toe.

Er wordt dan letterlijk met één mond gesproken. Andere bewindspersonen zouden daar dan naar refereren en vooral het gesprek aangaan met mensen die betrokken zijn geweest in landen waar slavernij heeft plaatsgevonden. “Het geeft maar aan voordat je dit allemaal in gang zet, het belangrijk is dat je achter de schermen weet dat het goed gaat landen. Daar lijkt het tot gisteren aan hebben ontbroken.”

Stemming onder bevolking

De Winther zei het al: een kabinetsbesluit. Het zijn dus excuses namens het kabinet en niet namens de gehele Nederlandse bevolking. Dat kan een gevoelige zaak worden, aangezien niet alle Nederlanders achter de excuses staan.

Een paar jaar geleden kwam er vanuit de Kamer wel een signaal om hiernaar te kijken, om met een visie te komen met 1 juli 2023 in het vooruitzicht; de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Achter de schermen aftasten hoe het zit bij de bevolking is onvoldoende geweest, zegt De Winther. “Dat is duidelijk niet gebeurd. Dat was heel belangrijk, maar heeft het tot nu toe aan ontbroken.”

LEES OOK: Rutte blijft stil over excuses, 19 december ‘betekenisvol moment’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer