main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2022 — 12:47

Zilveren Kruis-bestuursvoorzitter over het betaalbaar houden van de zorg: Meer samenwerking en innovatie nodig

Als er iets goeds uit de coronacrisis moet komen, zou het een andere kijk op de inrichting van de zorg moeten zijn. Maar dat valt vooralsnog tegen, zegt Georgette Fijneman, directievoorzitter bij het Zilveren Kruis. De hoop op meer samenwerking en innovatie is er echter zeker. “Maar we zullen het écht moeten gaan doen.”

Met de oplopende kosten kiezen veel mensen nu al voor een smallere basisverzekering en een hoger eigen risico. Door het tekort aan personeel en de stijging van de zorgkosten als gevolg van de vergrijzing moet de zorg flink verbouwd worden om deze voor iedereen, ook in de toekomst, toegankelijk te houden.

Halvering van afdelingen kinderhartchirurgie

Zo maakte het kabinet eind vorig jaar, bij monde van toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, bekend het aantal afdelingen kinderhartchirurgie te moeten halveren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwde dat dit de gezondheid van kinderen in gevaar zou kunnen brengen. “Het kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg.”

Fijneman snapt de dat de NZa deze waarschuwing doet. “Een ziekenhuis is één groot netwerk van allemaal specialisten die met elkaar samenwerken. Als je daar één klein stukje uithaalt loop je het risico dat alles in elkaar duikt”, reageert ze in Goedemorgen Nederland.

Nederland heeft momenteel vijf ziekenhuizen die zich gespecialiseerd hebben in operaties aan de harten van kinderen. De ziekenhuizen in Groningen, Leiden en Amsterdam zouden daarmee moeten stoppen. De zorg zou worden geconcentreerd in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht. De huidige minister, Ernst Kuipers, vroeg de NZa om nog eens naar de plannen te kijken vanwege de vele kritiek en onrust die hierdoor ontstond.

“Maar wat wel van belang is om met elkaar te blijven kijken naar wat er wél kan.” Dat de NZa de mogelijkheid noemt om Nederland in twee helften te verdelen is volgens de directievoorzitter dan ook erg goed. Dat houdt in dat in het noorden het UMCG, het LUMC en Amsterdam UMC zouden moeten samenwerken. Het zuiden zou bestaan uit Erasmus MC, UMC Utrecht, Radboudumc in Nijmegen en Maastricht UMC. Fijneman: “Er moet veel meer samengewerkt worden. Het is eigenlijk veel te kwetsbaar op de manier waarop het nu georganiseerd is.”

Als je kijkt naar alle zorg die geleverd wordt in Nederland is er zorg die vaak voorkomt en zorg die weinig voorkomt, legt Fijneman uit. “Kinderhartchirurgie zit bij die laatste. Als we met elkaar zien dat we handen tekortkomen, we hebben op bepaalde specialismes verpleegkundigen en dokters te weinig, moeten we met elkaar kijken hoe we de zorg slimmer kunnen organiseren, zodat we de goede zorg voor iedereen in de komende jaar kunnen behouden.”

Digitalisering en passende zorg

Daarvoor zijn ook al afspraken gemaakt in het Integraal Zorgakkoord (IZA) van Kuipers, ondertekend door ziekenhuizen, zorgverzekeraars Nederland, specialisten, huisartsen en wijkverpleging. Zo moet specialistische zorg meer gecentreerd worden op bepaalde plekken, in plaats van door het hele land. Maar ook naar passende zorg moet nauwlettend gekeken worden, legt Fijneman uit. “Bijvoorbeeld ingrepen bij hele oude mensen. Ik wil niet zeggen dat je het niet moet doen, maar het gesprek over of dit zinvol is, moet wel gevoerd worden.”

En een veelgehoorde term, maar nog altijd lastig uitvoerbaar: digitalisering. “We zitten met zijn allen in de wachtkamer van de huisarts voor kleine dingen, die misschien ook gewoon via beeldbellen opgelost kunnen worden.” Dat was ook terug te zien in de coronatijd, zegt de Zilveren Kruis-directievoorzitter. “Heel veel ziektes kunnen bovendien via apps gemonitord worden, zonder dat je daar de aanwezigheid in het ziekenhuis voor nodig hebt.”

Daar valt nog héél veel winst te behalen, beklemtoont Fijneman. “Digitalisering is veel effectiever. Ook voor het klimaat: het op en neer rijden naar ziekenhuizen is dan niet nodig.” Voor mensen zelf is het vaak ook gemakkelijker: die hoeven geen vrij te vragen van hun werk. “En voor de zorgverleners is het veel mooier, want die hebben daardoor veel meer tijd over voor de mensen die die aandacht echt nodig hebben.”

Samenwerking

En het belangrijkste van alles is dat zorgverleners daarin samen optrekken. Samenwerking is het devies. Die oproep wordt al langer gedaan en toch lijkt de verandering traag op gang te komen. Dit komt volgens Fijneman omdat het om een erg grote aanpassing gaat. “En dat is toch spannend”, zegt ze. “Het zijn hele systemen. We hebben de zorg nu in Nederland op een bepaalde manier georganiseerd waarbij de patiënt naar de zorg gaat. Maar eigenlijk zou je de zorg veel meer willen organiseren rondom de patiënt. En om dat voor elkaar te krijgen moet je samenwerken en moet het niet ‘ieder ziekenhuis’ voor zich zijn.”

‘Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden’

In het radioprogramma WNL Haagse Lobby pleitte Fijneman er eerder voor dat de overheid de gezondheidszorg door een veel breder perspectief moet bekijken. Dan gaat het om pijnlijke keuzes, waaronder preventie. Luister deze uitzending nu hier terug als podcast:

Of lees hier verder: Gezondheidszorg moet in breder perspectief bekeken worden: ‘Overheid heeft daarin ook een taak’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer