main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 oktober 2022 — 18:20

Compensatie CO2-uitstoot nobel initiatief of marketingtruc? ‘Als mensen een goed gevoel hebben komen ze sneller terug’

Veel bedrijven bieden tegenwoordig een optie aan om de CO2 die de ontwikkeling van een product of de verzending ervan uitstoot te compenseren als je deze wilt afrekenen. Veel jongeren weten echter niet wat ze hiermee aan moeten: wat betekent het nu precies? Heeft het wel echt zin, of is het vooral een marketingtruc?

Dat laatste klopt in ieder geval, zegt psycholoog Marleen Onwezen aan de Wageningen University & Research (WUR). “Want je zorgt ervoor dat mensen én een vliegreis kunnen boeken of iets kunnen kopen, én een goed gevoel hebben over zichzelf. En als mensen een goed gevoel hebben komen ze gewoon sneller bij je terug.”

Onwezen richt zich op consumentengedrag en hoe dit te beïnvloeden. “We hebben een keer een onderzoek gedaan rondom vlees en toen zagen we dat zo’n 20 procent het niet zoveel uitmaakt om hierin een duurzame keuze te maken”, legt ze uit. “We zagen dat 20 procent het heel belangrijk vindt en ook zijn of haar gedrag heeft aangepast, dus iets heeft bedacht om meer duurzaam gedrag te vertonen.”

En dan is er nog iets meer dan 50 procent over. “Daarvan is de helft aan het worstelen, dus dus die weet nog niet zo goed wat ze ermee moeten doen, en de andere helft heeft besloten het te negeren.” Een hele interessante groep, zegt Onwezen. “Die mensen zeggen: ja, ik vind het eigenlijk heel belangrijk, dierenwelzijn of het milieu, maar ik wil er verder niet over nadenken. Ik vind het te ingewikkeld, te complex en ik besluit echt bewust om dat te negeren.”

Betrouwbaarheid

Veel jongeren twijfelen bovendien aan de oprechtheid van dit soort projecten. “Op het moment dat grote bedrijven dit soort efforts doen, moeten ze er ook echt voor zorgen dat het klopt”, zegt Onwezen. “En dat het daadwerkelijk bijdraagt aan de duurzaamheid.” Volgens de psycholoog denken bedrijven soms te makkelijk over dit soort ‘compensatiehokjes’ na. “Er zijn misschien manieren om veel duurzamer gedrag te stimuleren.”

Om de betrouwbaarheid van een project aan te tonen zijn er keurmerken die aan zouden geven dat er echt CO2 bespaard wordt, maar ook daar is een heel woud aan. “Wat we zien rondom keurmerken is dat het heel goed kan helpen om duidelijkheid te scheppen, maar we zien wel dat het maar voor beperkte mate kan helpen om duurzame keuzes te ondersteunen – en bijvoorbeeld vooral voor mensen die al heel gemotiveerd of heel geïnformeerd zijn”, zegt Onwezen.

Standaard bijbetalen voor CO2-uitstoot

Maar waarom eigenlijk een vinkje? Zou het niet een beter idee om standaard bij te betalen voor de CO2-compensatie? “Vanuit de psychologie zijn er heel veel mechanismes die je kunt gebruiken om zo’n optie meer te laten opvallen of aantrekkelijker te maken. Daarbij kun je denken aan de ‘standaard’-optie”, zegt Onwezen. “Dus op het moment dat je iets aanbiedt als standaard gaan heel veel mensen daarin mee, ook zonder daar al te veel over na te denken.”

Zo’n optie doet vermoeden dat je zelf de keuze maakt. “Maar je wordt heel erg beïnvloedt door een standaard. Dus het kan heel effectief zijn, maar je moet natuurlijk wel altijd zorgen dat het geen weerstand oproept en dat het heel transparant is, en dat je ook de keuzevrijheid behoudt om daar niet in mee te gaan.”

De CO2-uitstoot compenseren van je online bestelling, tankbeurt, vliegreis of festivalbezoek. Bijvoorbeeld via het planten van bomen. Bedrijven geven je steeds vaker die optie. Maar werkt het wel, of is het greenwashing? Elif Isitman ging op onderzoek uit.

Deze en eerdere afleveringen kun je terugzien op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer