Scholen niet meer op slot bij nieuwe coronagolf: ‘Het zal veel ouders geruststellen’
Bij een ernstige coronagolf gaan scholen en de kinderopvang niet meer volledig dicht. In het ergste scenario (code rood) gaan kinderen dan beurtelings naar school, dat blijkt uit de sectorplannen die vandaag worden besproken in de ministerraad.
"Het vorige kabinet heeft meermaals besloten tot een sluiting van kinderopvang en onderwijs. Een belangrijke verandering in uitgangspunt van dit kabinet is dat wij een sluiting van deze sectoren te allen tijde willen voorkomen", staat omschreven in het sectorplan, in handen van het AD.
Vier scenario's
In de sectorplannen wordt uitgegaan van vier scenario's. Bij elk scenario hoort een passende oplossing om de besmettingen in te dammen. Bij donkergroen gelden basismaatregelen, zoals een goede ventilatie. Bij groen gelden ook de basismaatregelen, maar is er extra aandacht voor kwetsbare mensen. Bij oranje komt er contactbeperking bij, evenals mondkapjes, looproutes, gespreide pauzes en alleen nog maar onderwijs op school. Bij rood mag nog maar de helft van de leerlingen naar school.
Als er een scenario door het kabinet wordt uitgeroepen hebben scholen uiterlijk één werkweek om alles in werking te zetten. De maatregelen blijven dan twee weken gelden, staat in de leidraad. "Omdat snelle wisselingen in de geldende maatregelen het draagvlak voor naleving sterk verminderen."
Beurtelings naar school
Dat kinderen beurtelings fysiek naar school gaan en slechts de helft van de klas gevuld is, wil niet zeggen dat de andere helft vrij is. De ene helft krijgt les in de klas, de andere helft krijgt thuisonderwijs. Scholen zijn overigens niet verplicht om gelijktijdig fysiek en digitaal les te geven. Thuiswerkopdrachten volstaan ook.
"Het zal heel veel mensen met kinderen geruststellen", reageert voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof, te gast bij Goedemorgen Nederland. "Voorheen zag je namelijk dat veel mensen niet naar werk konden of in de knel raakten."
Vonhof haalt nog een belangrijk punt aan. Hij vindt het goed dat de scholen open blijven, "maar dan moeten de leraren niet ziek zijn", zegt hij. "Dat is een van de grotere problemen die wij zien. Het hoge ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt speelt ook in het onderwijs mee."