main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ruben Brekelmans, Kamerlid VVD
Op1 - 28 mei 2022 — 00:01

Nederland is te afhankelijk van China: ‘We moeten niet dezelfde fout maken als met Rusland’

Nederlandse bedrijven overwegen China te verlaten wegens mensenrechtenschending. Is dit wel mogelijk en is dit wel verstandig, aangezien Nederland erg afhankelijk is van China? Als het aan VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans ligt moet dit “de komende jaren de topprioriteit zijn” van het buitenlands beleid van het kabinet.

Voor zeker 100 productcategorieën is Nederland afhankelijk van China. Dan gaat het bijvoorbeeld om chips of zonnepanelen. “Die afhankelijkheid moeten wij afbouwen”, zegt Brekelmans in Op1 op NPO 1.

Zo snel mogelijk, als het aan de VVD’er ligt. Hij wil voorkomen dat Nederland dezelfde fout maakt als met Rusland. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, was het namelijk al te laat om opeens van het Russische olie en gas af te gaan. “Laten wij met China niet dezelfde fout maken als wij de afgelopen tien jaar met Rusland hebben gedaan”, stelt Brekelmans.

Tekst gaat verder onder tweet

 

Een volledige uitsluiting van China is niet mogelijk, weet Brekelmans. Maar de productie vanuit het Verre Oosten verminderen is wel een optie. Bijvoorbeeld door een beroep te doen op andere aanvoerketens. “We moeten niet meer 80 tot 90 procent uit China halen, maar een stuk minder”, zegt Brekelmans.

Producten zelf maken, is dat dan een optie? “Dat is niet reëel”, gaat de politicus verder. “En volledig ontkoppelen van China ook niet. Dat hoeft ook niet perse. We moeten veel actiever kijken naar andere landen.”

Lageloonlanden

Jean Dohmen, journalist bij Het Financieele Dagblad, kan zich goed vinden in de woorden van Brekelmans wat betreft het zoeken naar andere exporteurs. Dohmen zou ook meer de mogelijkheden met andere lageloonlanden willen exploreren, omdat “wij heel afhankelijk zijn van China”.

Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld. “Zo’n 13 procent van alle producten komt uit China.”

Oeigoeren en Taiwan

Of het nu mogelijk is of niet, veel bedrijven willen China verlaten omdat het land zich in de ogen van het Westen veelal schuldig maakt aan mensenrechtenschending. Dat uit zich bijvoorbeeld in de onderdrukking van de Oeigoeren en de agressie jegens Taiwan. Brekelmans sluit zelfs een Chinese aanval op Taiwan niet uit. “Ik acht de kans best groot dat ergens in de komende 10, 20 jaar China een agressieve aanval op Taiwan zal doen.”

Hoe die aanval er dan uitziet weet het Kamerlid niet. “Maar er zijn wel degelijk Chinese leiders die hebben gezegd dat als het niet goedschiks kan, het richting 2049 als China 100 jaar bestaat, ook kwaadschiks kan.”

Brekelmans verwacht dat er dan direct naar Europa en het Westen gekeken wordt, met de vraag: wat gaan jullie doen? “Dan komt er een roep om sancties”, zegt de VVD’er. “Dan komen wij tot de conclusie dat wij geen enkele sanctie kunnen instellen.” Want als China het hetzelfde doet, is Europa nog ver van huis. Reden genoeg dus, vindt Brekelmans, om de afhankelijkheid van China met spoed af te bouwen.

LEES OOK: Personeelstekorten kosten ondernemers 9 miljard euro: ‘Ik sluit een krimp niet uit’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier