main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 24 april 2024 — 16:00

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden en waar een enorme ontvolking gaande is. Millennials trekken massaal weg naar de grote steden. Slechts een enkeling keert weer terug.

Demograaf Sébastien Oliveau vertelt in Stand van Nederland: Generatie Europa dat de bevolkingsdichtheid door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Waar het in de 19e eeuw nog redelijk gelijkmatig was verdeeld, trekt de Franse bevolking nu massaal weg uit het Franse landelijke gebied. “Het contrast tussen steden en platteland wordt steeds groter. Dit verschil heeft met twee factoren te maken: de trek naar de steden en teruglopende geboortecijfers op het platteland.”

‘Er is daar niets te doen’

Studente Finance & Management Théa Larcher woont en studeert in het Zuid-Franse Toulon. Ze groeide op in Gray, een klein stadje in Franche-Comté. “Je hebt daar eigenlijk alleen bossen en velden. Er is weinig vermaak. Geen culturele uitjes, bioscoop of bowlingcentrum. Je moet een uur rijden als je wat leuks wilt doen.”

Larcher geeft de overheid de schuld van de leegloop. Doordat die volgens haar de kant kiest van de grote bedrijven, verdwijnen kleine ondernemers uit de landelijke regio’s. “Ik ga voor geen goud terug naar het platteland. Er is daar niets te doen. Het is voor mij gewoon helemaal niet interessant. Geen werk, geen uitgaansleven, geen kledingwinkels. Alleen maar bossen en meer niet.”

‘Minder voorzieningen trekken minder mensen aan’

Oliveau stelt dat door de terugloop van inwoners ook de voorzieningen minder worden. “En minder voorzieningen trekken minder mensen aan. Dat uit zich op verschillende manieren, het openbaar vervoer voorop. Minder mensen betekent minder vervoersmiddelen. Het platteland wordt dus minder toegankelijk. En minder mobiliteit maakt het leven minder makkelijk.”

Ook onderwijs is een lastig dilemma, vertelt de demograaf. “Zo kunnen ze niet blijven, omdat er weinig middelbare scholen op het platteland zijn. Die vind je voornamelijk in steden en dus gaan ze voor het eerst het huis uit. Als ze klaar zijn met school, is het lastig om terug te gaan, want er is weinig industrie en nauwelijks een dienstensector. Er is weinig werk voor mensen met een diploma. En dus zitten ze als het ware vast in de stad. Zelfs als ze terug zouden willen, zijn er geen banen voor ze.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Lucas Boustie keerde wél terug

Lucas Boustie is het daar niet per se mee eens.  Hij is opgegroeid in het gehucht Saint-Marc-à-Frongrier dat slechts 440 inwoners telt. Hij is met zijn partner na hun studie teruggekeerd naar het gehucht om daar hun kinderen groot te brengen. “Ik ben tien jaar geleden weggegaan, omdat hier weinig studiemogelijkheden waren. De dichtstbijzijnde universiteit ligt op 90, 100 kilometer. Ik ben teruggekeerd, omdat ik de kans kreeg om hier te gaan werken.”

Boustie kon tot zijn achttiende naar school in de omgeving, omdat zijn school op vijf kilometer afstand lag van zijn woonplaats. “Je kunt hier dus prima opgroeien, ook al is er geen hoger onderwijs. Zolang je maar je familie en vrienden hebt.” Qua vermaak waren er dingen als sport, muziek en andere activiteiten, vertelt hij.

De millennial denkt dat de ontvolking van het platteland op een gegeven moment zal ophouden. “Er ligt glasvezel hier in het dorp. Dat lijkt misschien onbeduidend, maar het is een enorme vooruitgang die het werken op afstand mogelijk maakt. Deze nieuwe manieren van werken maken een terugkeer mogelijk.” Daarnaast verwacht Boustie dat mensen de stad weer zullen verlaten vanwege klimaatverandering.

Wat is de toekomst van Europa? In aanloop naar de Europese verkiezingen onderzoekt Stand van Nederland: Generatie Europa Europese vraagstukken die millennials treffen. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

In de Kantine bij de onthulling van de Domtoren in Utrecht

Te gast zijn Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, Teun Bonenkamp, manager van Domtoren exploitatie en wethouder Dennis de Vries. Journalist Tom Staal schuift aan als inwoner van de stad.
Ook Pim van Dool, chef politiek van het NRC, is te gast naast theatermaker Tjerk de Ridder en Esther van Fenema en Max Moszkowicz praten ons bij over de rellen in Amsterdam.
Zaterdag 17.00 uur NPO Radio 1

Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman

Van Hijum praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie en Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen. Amerika-correspondent Michiel Vos is daarnaast te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Zondag 10.00 uur
Geen enkele aanhouding tijdens hit-and-run-acties Amsterdam

Tijdens de hit-and-run-acties gericht op Israëlische supporters in de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie geen enkele aanhouding verricht. De aanhoudingen die wel…

Lees meer

Een koninklijk predicaat betekent cashen voor bedrijven: ‘Het wekt vertrouwen bij de klant’

Nederland telt 660 bedrijven die het predicaat ‘koninklijk’ mogen voeren en nog eens 730 bedrijven die zich ‘hofleverancier’ mogen noemen. Hoewel die termen ouderwets klinken,…

Lees meer

Schoof niet naar klimaattop om nasleep Amsterdamse rellen

Premier Dick Schoof gaat komende week niet naar de klimaattop in Azerbeidzjan, laat hij weten op X. “Vanwege de grote maatschappelijke impact van de gebeurtenissen…

Lees meer

Nog vier mensen vast na gewelddadigheden in Amsterdam

Nog vier mensen zitten vast na de gewelddadigheden in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag, meldt de politie. Voor, tijdens en na de…

Lees meer

Ellie Lust beste BN’er bij Groot Dictee, twee winnaars met 5 fout

Ellie Lust was de beste BN’er bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat bleek zaterdag tijdens de live-uitzending van het KRO-NCRV-programma De Taalstaat, waarin…

Lees meer

EU niet uit op handelsoorlog met China, zegt ambassadeur

De Europese Unie wil niet in een handelsoorlog met China verzeild raken. Dat heeft EU-ambassadeur in China Jorge Toledo zaterdag gezegd tijdens een evenement in…

Lees meer

AMBER Alert bestaat komende week 16 jaar in Nederland: ‘Het is een erg krachtig middel’

Aanstaande maandag bestaat AMBER Alert 16 jaar in Nederland. AMBER Alert is het landelijke signaal dat door de politie wordt ingezet als een kind wordt…

Lees meer

Wat mag je wel en wat mag je niet doen tijdens het autorijden?

Snel even een appje lezen, een slok van je drinken nemen of zelfs saxofoon spelen; je kan het zo gek niet bedenken of mensen doen…

Lees meer

NCTV vroeg aandacht voor samenvallen wedstrijd met herdenking

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft van Amsterdam “aandacht gevraagd” voor de mogelijke gevolgen van het samenvallen van de voetbalwedstrijd tussen Ajax en…

Lees meer

Kristallnachtherdenking in Amsterdam gaat zaterdag niet door

Een herdenking van de Kristallnacht in het centrum van Amsterdam gaat zaterdagavond niet door, meldt de organisatie. Het Platform Stop Racisme & Fascisme wilde in…

Lees meer

Veel hinder op het spoor komende week door stakingen

Het exacte reisschema is nog niet bekend, maar ProRail weet nu al dat de aangekondigde stakingen van verkeersleiders bij de spoorbeheerder volgende week voor veel…

Lees meer