main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 24 april 2024 — 16:00

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden en waar een enorme ontvolking gaande is. Millennials trekken massaal weg naar de grote steden. Slechts een enkeling keert weer terug.

Demograaf Sébastien Oliveau vertelt in Stand van Nederland: Generatie Europa dat de bevolkingsdichtheid door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Waar het in de 19e eeuw nog redelijk gelijkmatig was verdeeld, trekt de Franse bevolking nu massaal weg uit het Franse landelijke gebied. “Het contrast tussen steden en platteland wordt steeds groter. Dit verschil heeft met twee factoren te maken: de trek naar de steden en teruglopende geboortecijfers op het platteland.”

‘Er is daar niets te doen’

Studente Finance & Management Théa Larcher woont en studeert in het Zuid-Franse Toulon. Ze groeide op in Gray, een klein stadje in Franche-Comté. “Je hebt daar eigenlijk alleen bossen en velden. Er is weinig vermaak. Geen culturele uitjes, bioscoop of bowlingcentrum. Je moet een uur rijden als je wat leuks wilt doen.”

Larcher geeft de overheid de schuld van de leegloop. Doordat die volgens haar de kant kiest van de grote bedrijven, verdwijnen kleine ondernemers uit de landelijke regio’s. “Ik ga voor geen goud terug naar het platteland. Er is daar niets te doen. Het is voor mij gewoon helemaal niet interessant. Geen werk, geen uitgaansleven, geen kledingwinkels. Alleen maar bossen en meer niet.”

‘Minder voorzieningen trekken minder mensen aan’

Oliveau stelt dat door de terugloop van inwoners ook de voorzieningen minder worden. “En minder voorzieningen trekken minder mensen aan. Dat uit zich op verschillende manieren, het openbaar vervoer voorop. Minder mensen betekent minder vervoersmiddelen. Het platteland wordt dus minder toegankelijk. En minder mobiliteit maakt het leven minder makkelijk.”

Ook onderwijs is een lastig dilemma, vertelt de demograaf. “Zo kunnen ze niet blijven, omdat er weinig middelbare scholen op het platteland zijn. Die vind je voornamelijk in steden en dus gaan ze voor het eerst het huis uit. Als ze klaar zijn met school, is het lastig om terug te gaan, want er is weinig industrie en nauwelijks een dienstensector. Er is weinig werk voor mensen met een diploma. En dus zitten ze als het ware vast in de stad. Zelfs als ze terug zouden willen, zijn er geen banen voor ze.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Lucas Boustie keerde wél terug

Lucas Boustie is het daar niet per se mee eens.  Hij is opgegroeid in het gehucht Saint-Marc-à-Frongrier dat slechts 440 inwoners telt. Hij is met zijn partner na hun studie teruggekeerd naar het gehucht om daar hun kinderen groot te brengen. “Ik ben tien jaar geleden weggegaan, omdat hier weinig studiemogelijkheden waren. De dichtstbijzijnde universiteit ligt op 90, 100 kilometer. Ik ben teruggekeerd, omdat ik de kans kreeg om hier te gaan werken.”

Boustie kon tot zijn achttiende naar school in de omgeving, omdat zijn school op vijf kilometer afstand lag van zijn woonplaats. “Je kunt hier dus prima opgroeien, ook al is er geen hoger onderwijs. Zolang je maar je familie en vrienden hebt.” Qua vermaak waren er dingen als sport, muziek en andere activiteiten, vertelt hij.

De millennial denkt dat de ontvolking van het platteland op een gegeven moment zal ophouden. “Er ligt glasvezel hier in het dorp. Dat lijkt misschien onbeduidend, maar het is een enorme vooruitgang die het werken op afstand mogelijk maakt. Deze nieuwe manieren van werken maken een terugkeer mogelijk.” Daarnaast verwacht Boustie dat mensen de stad weer zullen verlaten vanwege klimaatverandering.

Wat is de toekomst van Europa? In aanloop naar de Europese verkiezingen onderzoekt Stand van Nederland: Generatie Europa Europese vraagstukken die millennials treffen. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer