main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 24 april 2024 — 16:00

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden en waar een enorme ontvolking gaande is. Millennials trekken massaal weg naar de grote steden. Slechts een enkeling keert weer terug.

Demograaf Sébastien Oliveau vertelt in Stand van Nederland: Generatie Europa dat de bevolkingsdichtheid door de jaren heen behoorlijk is veranderd. Waar het in de 19e eeuw nog redelijk gelijkmatig was verdeeld, trekt de Franse bevolking nu massaal weg uit het Franse landelijke gebied. “Het contrast tussen steden en platteland wordt steeds groter. Dit verschil heeft met twee factoren te maken: de trek naar de steden en teruglopende geboortecijfers op het platteland.”

‘Er is daar niets te doen’

Studente Finance & Management Théa Larcher woont en studeert in het Zuid-Franse Toulon. Ze groeide op in Gray, een klein stadje in Franche-Comté. “Je hebt daar eigenlijk alleen bossen en velden. Er is weinig vermaak. Geen culturele uitjes, bioscoop of bowlingcentrum. Je moet een uur rijden als je wat leuks wilt doen.”

Larcher geeft de overheid de schuld van de leegloop. Doordat die volgens haar de kant kiest van de grote bedrijven, verdwijnen kleine ondernemers uit de landelijke regio’s. “Ik ga voor geen goud terug naar het platteland. Er is daar niets te doen. Het is voor mij gewoon helemaal niet interessant. Geen werk, geen uitgaansleven, geen kledingwinkels. Alleen maar bossen en meer niet.”

‘Minder voorzieningen trekken minder mensen aan’

Oliveau stelt dat door de terugloop van inwoners ook de voorzieningen minder worden. “En minder voorzieningen trekken minder mensen aan. Dat uit zich op verschillende manieren, het openbaar vervoer voorop. Minder mensen betekent minder vervoersmiddelen. Het platteland wordt dus minder toegankelijk. En minder mobiliteit maakt het leven minder makkelijk.”

Ook onderwijs is een lastig dilemma, vertelt de demograaf. “Zo kunnen ze niet blijven, omdat er weinig middelbare scholen op het platteland zijn. Die vind je voornamelijk in steden en dus gaan ze voor het eerst het huis uit. Als ze klaar zijn met school, is het lastig om terug te gaan, want er is weinig industrie en nauwelijks een dienstensector. Er is weinig werk voor mensen met een diploma. En dus zitten ze als het ware vast in de stad. Zelfs als ze terug zouden willen, zijn er geen banen voor ze.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Lucas Boustie keerde wél terug

Lucas Boustie is het daar niet per se mee eens.  Hij is opgegroeid in het gehucht Saint-Marc-à-Frongrier dat slechts 440 inwoners telt. Hij is met zijn partner na hun studie teruggekeerd naar het gehucht om daar hun kinderen groot te brengen. “Ik ben tien jaar geleden weggegaan, omdat hier weinig studiemogelijkheden waren. De dichtstbijzijnde universiteit ligt op 90, 100 kilometer. Ik ben teruggekeerd, omdat ik de kans kreeg om hier te gaan werken.”

Boustie kon tot zijn achttiende naar school in de omgeving, omdat zijn school op vijf kilometer afstand lag van zijn woonplaats. “Je kunt hier dus prima opgroeien, ook al is er geen hoger onderwijs. Zolang je maar je familie en vrienden hebt.” Qua vermaak waren er dingen als sport, muziek en andere activiteiten, vertelt hij.

De millennial denkt dat de ontvolking van het platteland op een gegeven moment zal ophouden. “Er ligt glasvezel hier in het dorp. Dat lijkt misschien onbeduidend, maar het is een enorme vooruitgang die het werken op afstand mogelijk maakt. Deze nieuwe manieren van werken maken een terugkeer mogelijk.” Daarnaast verwacht Boustie dat mensen de stad weer zullen verlaten vanwege klimaatverandering.

Wat is de toekomst van Europa? In aanloop naar de Europese verkiezingen onderzoekt Stand van Nederland: Generatie Europa Europese vraagstukken die millennials treffen. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf…

Lees meer

Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer