main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 april 2024 — 11:32

Deskundigen luiden noodklok om belabberd onderwijsniveau, dit moet er veranderen

Leerlingen worstelen met taal en rekenen, ze hebben geen idee wat ’t kofschip is en docenten met kennis van zaken zijn niet aan te slepen. Het is een opsomming van het ‘belabberde’ niveau van het onderwijs. Onderwijsdeskundigen weten wat er moet veranderen en treden in De Telegraaf met vier concrete voorstellen naar buiten.

Pip Swaan, docente Nederlands, ziet dat klassieke dingen als ’t kofschip niet meer in het hoofd van de leerlingen zit. “We zien regelmatig ‘ik wordt’ langskomen.” Bij rekenen is het patroon vergelijkbaar. “Leerlingen missen de basiskennis. Ze hebben de tafels niet meer automatisch in hun hoofd.” Het is één van de vele voorbeelden die ze zelf in de praktijk ervaren, waardoor ze nu aan de bel trekken.

Andere leraren, waaronder Ton van Haperen, die lesgeeft aan het Rythovius College in Eersel en tevens lerarenopleider is, herkennen zich in het geschetste beeld. Samen met onderwijsexperts pleiten zij voor verhoging van de kwaliteit van de lerarenopleiding. De primaire focus op reflectie en ontwikkeling van leraren moet stoppen. Het moet eerst beginnen met pure kennisoverdracht.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Omgooien van lesmethodes

Daarnaast pleiten de deskundigen voor het omgooien van de lesmethodes. “De lesboeken lijken veel te veel op stripboeken”, zeggen de experts. “Het is veel te simpel en veel te kort.” Ze pleiten voor meer ‘modern-traditioneel’ lesgeven. “Het is belangrijk dat leraren interactief lesgeven.” Ook is het volgens hen waardevol als leerlingen meer met pen en papier schrijven. “We weten dat je daardoor beter leert.”

Het derde voorstel is het invoeren van een nationaal curriculum. Een landelijke meetlat voor de basisschool voor wat je per jaar geleerd moet hebben als leerling. Tot slot moet het toetsingssysteem volgens de vier deskundigen op de schop, omdat het tot te veel ongelijkheid in het onderwijs leidt.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

‘Moeten onderwijs zo serieus mogelijk nemen’

“We moeten het onderwijs zo serieus mogelijk nemen”, benadrukt burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is belangrijk dat onze nieuwe generatie goed les krijgt.”

De oplossing zit hem volgens Verhoeve met name in het opleiden van docenten met veel kennis. “Aan de andere kant, het Nederlandse onderwijssituatie, in vergelijking met andere landen, is nog steeds oké is. Maar het kan altijd beter.”

Lees ook:

Leraar schaamt zich kapot voor leesniveau Nederlandse kinderen: ‘Het is een clusterfuck. Waarom is niemand in paniek?’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer