main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2022 — 14:42

Kan Nederland minder afhankelijk worden van Russisch gas? ‘Sneller eigen energietransitie op gang brengen’

Nederland moet ervoor zorgen minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Daar wordt in Den Haag vandaag over gepraat. Een onderwerp dat op tafel ligt gaat over het bedenken van een scenario voor het geval er geen Russisch gas beschikbaar is voor aankomende winter. Ook wordt er gesproken of het mogelijk is om in een aantal jaar tijd minder afhankelijk te worden van niet-Europese landen wat betreft de energieopwekking.

Dat zijn de gesprekken voor een korte -en langetermijnoplossing waar men zich in Den Haag over moet buigen, vertelt Tweede Kamerlid namens de VVD Silvio Erkens bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lange termijn

Het is geen onmogelijke opgave om Nederland minder afhankelijk te maken van niet-Europese landen en meer nadruk te leggen op eigen energiewinning. Daar zijn al plannen voor gemaakt, zegt Erkens. “Dan gaat het om waterstofproductie, nieuwe kerncentrales, groengrasproductie en aardwarmte.”

Dat zijn de technieken die Nederland nodig heeft om de energietransitie op gang te brengen. “Wij moeten nu kijken of dat een stuk sneller kan dan gepland. Zodat wij er over een aantal jaar al profijt van kunnen hebben.” Sommige technieken kunnen binnen enkele jaren ingezet worden, maar een groot deel ook niet. “Pas eind jaren twintig” kan dat wel, schat Erkens in.

“Maar we kunnen ook op onze eigen Noordzee meer gas produceren”, zegt het Kamerlid. Dat kan binnen een paar jaar al resultaat opleveren. Op die manier is de overgangsperiode, de tijd dat Nederland van het Russische gas afgaat en in haar eigen energieopwekking kan voorzien, op een betere manier te overbruggen. “In de loop van de jaren komen dan de meer duurzame technieken beschikbaar. Dan zijn wij echt onafhankelijk.”

Korte termijn

De grootste uitdaging op korte termijn ligt bij de aankomende winter. De vraag is wat Nederland tot die tijd kan doen. “Het belangrijkste is het vinden van alternatieve gasleveranties”, zegt Erkens. De VVD’er noemt een aantal voorbeelden: “Qatar met vloeibaar gas, de Verenigde Staten, Noorwegen.” Het plan is om tijdens de zomer het gas in te kopen, om die vervolgens op te slaan in de grote gasvoorraden die Nederland heeft. En “dan kun je het in de winter gebruiken”.

Een andere oplossing die op korte termijn gerealiseerd kan worden is het beter isoleren van huizen. “Daar moeten wij ook meer tempo in maken”, vertelt Erkens, die tegelijkertijd weet dat het een onmogelijk taak is om alle woningen in Nederland binnen een halfjaar naar energielabel A te brengen. “Dat kan gewoon niet, maar het moet wel sneller. Dat zorgt ook voor een lagere energierekening.”

De industrie mag niet over het hoofd gezien worden volgens de politicus. “Kijken of daar grote energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn, die wij met de grote gebruikers van gas kunnen nemen.”

Ondernemers

Ook voor ondernemers is de nood hoog en moet er snel een oplossing komen voor de stijgende energieprijzen. In sommige sectoren kan men qua energielevering bijvoorbeeld overstappen van aardgas naar aardwarmte. “Maar dat zijn projecten die jarenlang duren voordat zij echt van de grond komen”, zijn de woorden van Erkens.

Schone taak voor de overheid om daar iets aan te doen. “Vooral in de transitieperiode kun je als overheid goed helpen. Om ervoor te zorgen dat veel gezonde ondernemingen niet omkiepen de komende jaren moeten we aan de slag met de verduurzaming, zodat de afhankelijkheid wat afneemt.”

Ondernemers financieel compenseren in hun kosten is volgens Erkens niet direct de oplossing en ook niet overal mogelijk. Maar de “verduurzaming versnellen” is wel een mogelijkheid waar de overheid naar kan kijken. “Als een ondernemer binnen een, twee jaar zo’n stap kan zetten en drie jaar op de overheid moeten wachten is dat natuurlijk gekkenwerk”, besluit hij.

LEES OOK: Financiële problemen dreigen voor veel werknemers door hoge reiskosten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer

Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer