main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 april 2021 — 10:32

Tweede Kamer kiest voorzitter: ‘Het is een spannende ronde deze keer’

Wordt het Martin Bosma (PVV), Vera Bergkamp (D66), of blijft het de huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA)? De Tweede Kamer kiest vandaag haar nieuwe voorzitter. Alle drie de kandidaten zullen zichzelf vanochtend presenteren. “Het is een spannende ronde deze keer”, zegt oud-Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA), die zelf ondervoorzitter is geweest, in Goedemorgen Nederland.

Nadat de kandidaten zichzelf vanaf 10.15 uur hebben gepresenteerd, zullen de verschillende fracties hen bevragen over hun plannen en hoe ieder van hen het Kamervoorzitterschap wil invullen. Daarop volgt er een schriftelijke, anonieme stemming. Deze kent eventueel verschillende ronden, want als niemand in de eerste twee ronden de absolute meerderheid heeft behaald, valt in de derde ronde de kandidaat met de minste stemmen af.

Martin Bosma

Naar verwachting zal dat Bosma zijn, ook al is de waardering als ondervoorzitter voor hem groot. De PVV’er zit al sinds 2006 in de Kamer. In 2016 stelde hij zich ook al kandidaat als voorzitter, maar werd het toen niet.

Dit keer heeft Bosma “een hele stevige brief geschreven, waarin hij het dualisme echt op één zet”, zo zegt Van Toorenburg. In zijn sollicitatiebrief schrijft Bosma onder andere dat de Kamer “dramatisch aan invloed en relevantie heeft ingeboet en dat de tegenmacht van de Kamer moet worden hersteld”.

De PVV’er is een kandidaat met “heel veel humor”, zegt Van Toorenburg. “Iedereen vindt het ook altijd wel leuk om naar hem te kijken als hij de Kamer voorzit.” Dat is de charme van Bosma, zegt Van Toorenburg, die weet dat hij het als ondervoorzitter “ook prima” doet. “Hij heeft de Kamer ook al een aantal keer vertegenwoordigd, bij herdenkingen, en dat doet hij ook netjes. Qua vaardigheden zou hij het in zich hebben.”

In 2017 stelde Bosma zich niet verkiesbaar. Hij stelde toen dat hij toch geen kans maakte vanwege het ‘cordon sanitaire’ rond zijn partij. “Ik denk dat dat deze keer helemaal geen rol zal spelen”, zegt Van Toorenburg. “Er zullen best mensen zijn die niet op hem stemmen omdat het wel een van de bedenkers van de lijn van de PVV is, dat sluit ik echt niet uit. Maar ik weet ook dat er van een voorzitter vaak wordt verwacht dat die een beetje samenbindt. En je ziet hem niet heel veel in contact met anderen, dus dat zou een rol kunnen spelen.”

Vera Bergkamp

D66’er Vera Bergkamp, net als Bosma ondervoorzitter op dit moment, is daarentegen wel een “hele sterke verbinder”, zegt Van Toorenburg. “Zij doet veel met andere Kamerleden. Als ze initiatiefwetten maakt doet ze dat met een breed gezelschap. Zij is iemand die heel veel investeert in haar relaties.” Daarnaast is Bergkamp, sinds 2012 lid van de Tweede Kamer, een HRM-manager, wat betekent dat ze een organisatie kan aansturen. “Dat zou natuurlijk heel belangrijk kunnen worden omdat de Kamer voor een paar jaar gaat verhuizen. Dus ook zij heeft sterke kaarten”, zegt Van Toorenburg.

D66 sprak met VVD over Kamervoorzitterschap

PvdA-leider Lilianne Ploumen beschuldigde D66-leider Sigrid Kaag er dinsdag van dat zij die kandidaatstelling van Bergkamp afgestemd zou hebben met premier Rutte. Ook Wilders vermoedde dat D66 en VVD afspraken hebben gemaakt over het Kamervoorzitterschap, nadat Kaag op zijn vraag antwoordde dat ze maandag Rutte heeft gesproken en dat ze toen ook heeft gemeld dat D66 waarschijnlijk iemand kandidaat zou stellen voor het voorzitterschap.

Volgens Van Toorenburg is het niet per se in het voordeel van de VVD wanneer Bergkamp de Kamer gaat voorzitten. “Volgens mij maakt dat helemaal niets uit. Zeker niet nu het allemaal geheime stemmingen zijn. Dit insinueert eigenlijk een beetje een oude politiek, daar moet je helemaal niet instappen.”

De huidige Kamervoorzitter, Khadija Arib, zit al sinds 1998 in de Kamer. Sinds 2016 is ze voorzitter,  toen nam zij de functie tussentijds over van VVD’er Anouchka van Miltenburg. In 2017 werd Arib herkozen, maar waren er ook geen tegenkandidaten. De PvdA’er heeft veel ervaring en staat daarmee voor stabiliteit. Het belang daarvan benadrukt Arib ook in haar brief.

“Het is eigenlijk wel mooi dat er iets te kiezen is. Het zijn drie heel verschillende Kamerleden”, zegt Van Toorenburg.

Positie Kamer verstevigen

Alle drie de kandidaten schrijven in hun sollicitatiebrief dat ze de positie van de Kamer willen verstevigen. De vraag is hoe, zegt Van Toorenburg. “Het is aan de voorzitter om te kijken waar we meer in investeren en wanneer niet”, aldus het oud-Kamerlid. “En dat zie je in de brief van Bergkamp staan, dat zij aangeeft dat de onderzoeksagenda van de Kamer verstevigd moet worden en dat er meer aandacht besteedt moet worden aan wetgeving. Dat zijn hele concrete punten.”

De andere kandidaten zullen “ongetwijfeld” ook over hun aandachtspunten spreken vandaag, zegt Van Toorenburg. “Het gaat er wel om dat die Kamer wat steviger in positie gebracht moet worden, en dat betekent wellicht ook uitbreiding van bijvoorbeeld onderzoek en wetgeving.”

Hoe lang de verkiezing precies gaat duren is onduidelijk. Er wordt net zo lang gestemd tot één van de drie kandidaten een duidelijke meerderheid heeft. In 2016, toen Arib voor het eerst voorzitter werd, ging daar acht uur overheen. Het kan dus nog wel even duren.

LEES OOK: Herman Tjeenk Willink moet formatie op de rails krijgen: ‘Hij kan het, hij wil het’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Voormalig minister en informateur Henk Kamp over de formatie
– Oud PvdA-voorzitter Hans Spekman over de nieuwe politieke bestuursstijl
– President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland over de nieuwe doelen van Shell Nederland en de energietransitie
– Schrijver Leon de Winter over het conflict tussen Israël en de Palestijnen
– Historicus Daniela Hooghiemstra over koningin Máxima en de vrouwen van Oranje
Zondag 10:00 uur
Slapende inbreker aangetroffen in auto in garage Nispen

Bewoners van een woning in het Brabantse Nispen troffen zondagochtend een slapende inbreker aan in hun auto in de garage. De man had een ruit…

Lees meer

Man (26) die agent taserde bij protest moet voor rechter komen

De 26-jarige man uit Woudenberg die zaterdag is aangehouden nadat hij een agent aanviel, moet aankomende week voor de rechter verschijnen. De man sloeg de…

Lees meer

Ook coronabesmetting binnen IJslandse bubbel op songfestival

Na Polen is ook iemand binnen de IJslandse songfestivaldelegatie positief getest op het coronavirus. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) zondag bekendgemaakt. De groep…

Lees meer

Willem-Alexander maakt foto’s van Máxima voor haar 50e verjaardag

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van koningin Máxima heeft het Koninklijk Huis nieuwe foto’s van haar gepubliceerd. De beelden zijn gemaakt door haar man,…

Lees meer

RIVM meldt 4494 nieuwe coronabesmettingen, 13 doden erbij

Het RIVM meldt dat tussen zaterdag- en zondagochtend 4494 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de achtste dag op rij…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic’s weer lager

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic’s nu 686 coronapatiënten. Zaterdag…

Lees meer

Woning in Montfort beschadigd door zwaar vuurwerk

Een woning in het Limburgse Montfort heeft zaterdagavond behoorlijke schade opgelopen nadat aan de buitenzijde van het huis een zwaar stuk vuurwerk tot ontploffing was…

Lees meer

Mensen uit 1963 en 1964 aan de beurt voor coronavaccinatie

Mensen die zijn geboren in 1963 en 1964 zijn aan de beurt voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer-…

Lees meer

Slachtoffer steekpartij Vondelpark in kritieke toestand

Een 48-jarige man is zaterdagavond in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht nadat hij in Amsterdam was neergestoken. De man is gevonden door medewerkers van…

Lees meer

Joods monument in Cuijk beklad met witte verf

In het Brabantse Cuijk is het Joodse monument op het Maasveld beklad met een grote hoeveelheid witte verf. Ook hebben onbekenden de tekst ‘free Palestina’…

Lees meer

Geweld tussen Israël en de Palestijnen blijft oplaaien: ‘Hamas dacht: nu nemen wij de boel over’

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is aan het escaleren. Maar ook in Israël zelf gaat het mis, legt schrijver en columnist Leon de…

Lees meer

President-directeur Shell Nederland: benzineprijs misschien naar 2 euro

President-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon sluit niet uit dat de benzineprijs in Nederland nog meer zal gaan stijgen. Dat zegt ze in het…

Lees meer

Oud-PvdA-voorzitter Hans Spekman: PvdA doet alleen mee met andere linkse partij

Volgens oud-PvdA-voorzitter Hans Spekman is regeren geen doel op zich voor de PvdA. We moeten alleen meedoen als er een inhoudelijke opgave ligt waar we…

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp: VVD niet met Van Haga om tafel

Volgens oud-VVD-minister Henk Kamp is het aangaan van een eventuele coalitie met Van Haga, nu hij uit Forum voor Democratie gestapt is, geen optie. Dat…

Lees meer

Stenen door ruiten van woning persfotograaf in Vlaardingen

De ruiten van een woning van een persfotograaf in Vlaardingen zijn vrijdagavond bekogeld met stenen. Volgens de politie vlogen er rond 21.00 uur meerdere stenen…

Lees meer