main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 april 2021 — 09:07

Herman Tjeenk Willink moet formatie op de rails krijgen: ‘Hij kan het, hij wil het’

Herman Tjeenk Willink is de Haagse hoop in bange dagen. Als nieuwe informateur gaat hij proberen de vastgelopen kabinetsformatie op de rails te krijgen. “We hebben niet zoveel mensen die met afstand tot de politiek staan, en toch de politiek heel goed kennen”, zegt politiek verslaggever Carla Joosten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tjeenk Willink is de juiste man voor deze taak, zegt oud-partijleider van de PvdA, Job Cohen. “Hij is iemand die de democratische rechtsstaat grote waarde toekent. Hij zal zijn gesprekspartners daarmee confronteren als dat nodig is. Hij is bij verschillende kabinetsformaties informateur geweest. Het is een man met enorme kennis. Hij zal de juiste vragen stellen en zorgen dat de juiste onderwerpen aan bod komen. Eigenlijk is hij de enige man die dit op dit moment moet doen.”

Tjeenk Willink kent ook het overheidsapparaat goed, vult Joosten aan. “Die machinerie van de ministeries. En hij weet ook dat er iets mis is met de relatie tussen burger en overheid.”

‘Dit is armoede’

Tjeenk Willink twijfelde zelf twee weken geleden nog of hij wel gekozen zou moeten worden. “Het is armoede als je moet constateren dat je alleen bij een 79-jarige kan uitkomen. Hoe leuk dat ook is voor die 79-jarige, het is niet goed”, zei hij tegen Den Haag FM. Toch is het juist goed dat er nu iemand wordt gekozen vanwege zijn wijsheid en kennis, zegt Joosten. “En niet op een label zoals leeftijd. Hij kan het, hij wil het.”

Het is goed dat er is gekozen voor een informateur die ook erg kritisch kan zijn, zegt oud-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). “Hij heeft vorige keer niet alleen de informatie gedaan, maar ook een kritisch stuk geschreven over de relatie tussen overheid en burger. Daar zal hij ze weer voor op de gril leggen, op een vriendelijke manier.”

Macht en tegenmacht

De laatste weken gaat het veel over ‘macht en tegenmacht’. De band tussen het kabinet en de Tweede Kamer zou te innig zijn. Tjeenk Willink kan ‘macht en tegenmacht’ als thema voor zijn onderzoek naar de coalitiemogelijkheden gebruiken, zegt Joosten. “Het zou ook een mooie titel zijn voor het nieuwe kabinet.”

Om te voorkomen dat het opnieuw misgaat, zou de procedure van de formatie beter beschreven moeten worden, zegt Joosten. “De helft van de bevolking snapt het niet, en de helft van de Tweede Kamer volgens mij ook niet helemaal.” Van Toorenburg is het daarmee eens. “We hebben de koning er uitgehaald en gedacht dat we het gaandeweg wel konden ontwikkelen. Je ziet dat het is misgegaan.”

LEES OOK: VVD-coryfee Bolkestein ligt niet wakker van mededeling Segers: ‘Wordt geen traan om gelaten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer