main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 7 april 2021 — 09:07

Herman Tjeenk Willink moet formatie op de rails krijgen: ‘Hij kan het, hij wil het’

Herman Tjeenk Willink is de Haagse hoop in bange dagen. Als nieuwe informateur gaat hij proberen de vastgelopen kabinetsformatie op de rails te krijgen. “We hebben niet zoveel mensen die met afstand tot de politiek staan, en toch de politiek heel goed kennen”, zegt politiek verslaggever Carla Joosten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tjeenk Willink is de juiste man voor deze taak, zegt oud-partijleider van de PvdA, Job Cohen. “Hij is iemand die de democratische rechtsstaat grote waarde toekent. Hij zal zijn gesprekspartners daarmee confronteren als dat nodig is. Hij is bij verschillende kabinetsformaties informateur geweest. Het is een man met enorme kennis. Hij zal de juiste vragen stellen en zorgen dat de juiste onderwerpen aan bod komen. Eigenlijk is hij de enige man die dit op dit moment moet doen.”

Tjeenk Willink kent ook het overheidsapparaat goed, vult Joosten aan. “Die machinerie van de ministeries. En hij weet ook dat er iets mis is met de relatie tussen burger en overheid.”

‘Dit is armoede’

Tjeenk Willink twijfelde zelf twee weken geleden nog of hij wel gekozen zou moeten worden. “Het is armoede als je moet constateren dat je alleen bij een 79-jarige kan uitkomen. Hoe leuk dat ook is voor die 79-jarige, het is niet goed”, zei hij tegen Den Haag FM. Toch is het juist goed dat er nu iemand wordt gekozen vanwege zijn wijsheid en kennis, zegt Joosten. “En niet op een label zoals leeftijd. Hij kan het, hij wil het.”

Het is goed dat er is gekozen voor een informateur die ook erg kritisch kan zijn, zegt oud-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). “Hij heeft vorige keer niet alleen de informatie gedaan, maar ook een kritisch stuk geschreven over de relatie tussen overheid en burger. Daar zal hij ze weer voor op de gril leggen, op een vriendelijke manier.”

Macht en tegenmacht

De laatste weken gaat het veel over ‘macht en tegenmacht’. De band tussen het kabinet en de Tweede Kamer zou te innig zijn. Tjeenk Willink kan ‘macht en tegenmacht’ als thema voor zijn onderzoek naar de coalitiemogelijkheden gebruiken, zegt Joosten. “Het zou ook een mooie titel zijn voor het nieuwe kabinet.”

Om te voorkomen dat het opnieuw misgaat, zou de procedure van de formatie beter beschreven moeten worden, zegt Joosten. “De helft van de bevolking snapt het niet, en de helft van de Tweede Kamer volgens mij ook niet helemaal.” Van Toorenburg is het daarmee eens. “We hebben de koning er uitgehaald en gedacht dat we het gaandeweg wel konden ontwikkelen. Je ziet dat het is misgegaan.”

LEES OOK: VVD-coryfee Bolkestein ligt niet wakker van mededeling Segers: ‘Wordt geen traan om gelaten’

Door: Tom Janssen

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier