main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 maart 2021 — 12:33

Schreeuw om extra handen in de zorg blijft groot: ‘Ontwikkel programma’s voor zij-instromers’

Het aantal vacatures in de zorg blijft onverminderd hoog. Met de ‘ontdek de zorg’-week, die maandag van start ging, hoopt de sector mensen die zich willen laten om- of bijscholen kennis te laten maken met de zorg. Om men daadwerkelijk de zorg in te krijgen, moeten er programma’s ontwikkeld worden die ervoor zorgen dat ‘zij-instromers’ ook daadwerkelijk een baan krijgen, stelt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga. “En dat is nog best een hele klus.”

Wanneer je mensen vanuit een andere sector in de zorg wil laten werken zullen zij gecoacht moeten worden, legt Kruizinga uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zullen een stukje scholing on the job moeten hebben. Daar moeten mensen voor vrijgemaakt worden.” En dat is lastig, wanneer er al te weinig mensen zijn. “Je hebt rust nodig om deze mensen goed te begeleiden, zodat ze voor de rest van hun werkzame leven in de zorg blijven. Dat vraagt extra energie en aandacht.”

Hoge zorgvraag, grote uitstroom en slecht imago

De zorg komt op dit moment maar liefst 20.000 handen tekort. Dat heeft met een aantal dingen te maken, zegt Kruizinga. “Zo is de zorgvraag groter door de vergrijzing. Daardoor hebben we nu maar ook in de toekomst steeds meer mensen nodig, zowel in zorg als in welzijn, om de mensen van zorg te voorzien.”

Ten tweede ziet de zorg een vrij grote uitstroom. “We kunnen heel veel mensen werven, maar we moeten vooral voorkomen dat mensen weggaan”, vervolgt ze. “En ten derde heeft de zorg niet altijd een goed imago. Vooral het imago van heel hard werken en weinig verdienen, en van emotioneel en soms fysiek zwaar werk. Daardoor zijn niet heel veel mensen geneigd om te kiezen voor zorg en welzijn.”

Of dat imago op waarheid berust ligt aan “hoe je erin staat”, zegt Kruizinga. “Natuurlijk heeft de zorg ook kanten die wat minder zijn en heb je te maken met emotioneel zware situaties, is de werkdruk soms hoog en heb je te maken met piekbelasting”, geeft ze toe. Maar zorg en welzijn brengt ook prachtig werk met zich mee, benadrukt ze.

‘Ik miste zingeving’

Dat weet ook Emilie Plasma, die tien jaar werkzaam was in het bedrijfsleven maar besloot een carrièreswitch te maken. “Op een gegeven moment miste ik daar zingeving, omdat het toch voornamelijk gaat om geld verdienen”, vertelt de verpleegkundige in opleiding. “Toen ben ik naast mijn werk in een hospice gaan werken, als vrijwilliger, en dat vond ik zo leuk dat ik gesolliciteerd heb bij het UMC Utrecht.”

Op dit moment werkt Plasma met psychiatrische patiënten die op een gesloten afdeling zitten “En voorheen met traumatologie-patiënten en kraamvrouwen”, vertelt Plasma, die voor haar gevoel echt verschil kan maken met haar werk. “Dat is heel fijn. Je doet het met aandacht en liefde. Dat is mij meer waard dan een heel mooi salaris in het bedrijfsleven. Het is wat mij betreft het mooiste vak van de wereld.”

Technologie

Volgens Kruizinga is er nog veel te winnen op het gebied van goede zorg vóór iedereen die werkzaam is in de zorg en welzijn. “En dan bedoel ik dat we moeten zorgen dat we ze niet belasten met al die administratieve handelingen die men moet verrichten, en die verantwoording die men moet afleggen”, legt ze uit. De sector zal veel meer nieuwe technologie moeten omarmen, want veel is nu verouderd. “We zijn nog een hele traditionele sector. Als je bij ons komt werken krijg je een apparaat in je hand, en ik denk dat mensen van een jaar of 25 dat pas na een tijdje als telefoon herkennen”, noemt ze als voorbeeld.

LEES OOK: Zorgpersoneel demonstreert virtueel op Malieveld voor hoger salaris

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer