main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2021 — 11:01

Opkomst deepfakes vormt gevaar voor seksuele weerbaarheid jongeren: ‘In een seconde maak je een naaktfoto’

Door de opkomst van deepfakes is echt niet meer van nep te onderscheiden en dat baart zorgen over de seksuele weerbaarheid van jongeren. Vooral in Rotterdam is dit een probleem en daarom start Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam een campagne om mensen hiervan bewust te maken. “Dit moeten wij voor zijn.”

Jongeren die naaktfoto’s van elkaar versturen is al tijden een probleem, maar daar komt nu dus iets bovenop: de zogenoemde deepfakes. Dat zijn video’s waarbij je iemands gezicht kunt plakken op het lijf van iemand anders, bijvoorbeeld een lijf dat op een compromitterende manier is gefilmd. Deze levensechte beelden kunnen iemands reputatie helemaal kapotmaken en dat terwijl de beelden dus zijn gemanipuleerd.

Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam maakt zich grote zorgen en start dus een campagne. “Het gevaar van deepfake is dat je ziet dat in apps als Telegram nu al een techniek beschikbaar is waarbij je in een seconde een volledig geklede foto kan omzetten naar een naaktfoto. Dat kan je dus ook doen bij een meisje van dertien. Die foto’s kan je vervolgens verspreiden onder een school.”

‘De gevolgen zijn net zo heftig’

Niemand weet dan dat die foto niet echt is. “De gevolgen die zo’n kind ervan ondervindt, zijn net zo heftig”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Het kan zodanig uit de hand lopen dat zo’n kind geen uitweg meer ziet en en een poging tot zelfmoord onderneemt. En dat is geen spookverhaal. Dat gebeurt echt.”

De nieuwe campagne is niet alleen gericht op jongeren maar ook op ouders. “Die ouders hebben namelijk geen idee van de online wereld waar hun kinderen zich in bevinden. Wij willen ook een veilige omgeving creëren voor kinderen om naar hun ouders toe te gaan. En dat hun ouders dan ook weten dat dit gebeurt en dat dit kan.”

‘Ook taak voor de landelijke overheid’

Ook VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker is bezorgd. “Het zal je kind maar gebeuren dat die op school zo in beeld wordt gezet. Kinderen en ouders moeten zich daarvan bewust zijn. Maar ik denk ook dat de landelijke overheid de taak heeft dat als er nieuwe technologieën zijn die ook crimineel kunnen worden gebruikt, wij daar ook strafrechtelijk wat tegen moeten kunnen doen. Afgelopen jaar is ook daarover gedebatteerd met minister Ferd Grapperhaus.”

Wat in de echte wereld strafbaar is als je iemands identiteit steelt en daar fraude mee pleegt, zou volgens Becker ook online moeten gelden. “Iedere keer als er nieuwe technologieën zijn, zeggen wij tegen de minister: ga ook kijken wat daar mogelijk is om dit soort praktijken tegen te gaan.”

LEES OOK: Groep tieners verdiende een ton door chantage met naaktfoto’s: meerdere aanhoudingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer