main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De politie heeft foto's van de chantage naar buiten gebracht.
2 november 2019 — 15:14

Groep tieners verdiende een ton door chantage met naaktfoto’s: meerdere aanhoudingen

De politie heeft afgelopen week meerdere aanhoudingen verricht in een groot onderzoek naar ‘sextortion’, waarbij jongeren worden gechanteerd met naaktfoto’s. De groep daders zou hier zo’n honderdduizend euro mee hebben verdiend, maar dit bedrag kan verder oplopen.

De zaak speelt zich af in Leiden en omgeving. Een groep tieners zoekt met andere jongeren contact via sociale media om vervolgens een gesprek aan te gaan. De politie beschrijft dat zodra dit gesprek seksueel getint wordt, er door de groep afpersers aan het slachtoffer wordt gevraagd een naaktfoto- of video te sturen.

Chantage met naaktfoto’s

Als de slachtoffers dit doen, dreigen de daders daarna om deze foto’s of video’s te verspreiden onder familie, vrienden en andere bekenden. Tenzij het slachtoffer een geldbedrag betaalt, iets wat zij vaak doen uit angst dat de beelden openbaar worden gemaakt.

LEES OOK: Drie mannen chanteerden tientallen slachtoffers met naaktfoto’s

De politie heeft inmiddels contact gehad met veertien jongens en mannen die slachtoffer zijn geworden van deze chantage. Een deel van hen heeft aangifte gedaan. Het jongste slachtoffer was 14 jaar. De politie denkt dat er mogelijk honderd slachtoffers zijn en dat er daarom nog meer aangiften zullen volgen.

Verdachten opgepakt

In augustus dit jaar werden al twee verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij deze grote chantagezaak en in september kwamen daar twee aanhoudingen bij. Afgelopen week werden er dus nog eens drie personen opgepakt.

Meerdere aanhoudingen in de zaak worden niet uitgesloten. Tijdens eerdere onderzoeken naar ‘sextortion’ in Den Haag, Delft, ’s-Gravenzande en Zoetermeer werden de afgelopen maanden ook al dertig mensen aangehouden.

LEES OOK: Duizenden naaktfoto’s Nederlandse meisjes in wraaknetwerk: ‘Nog nooit zoiets gezien’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer