main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2020 — 10:56

VVD pleit voor ‘mini-Schengenzone’ en sluiten van grenzen indien nodig

Nederland moet niet langer afwachten wat het Europese asielbeleid doet en het zelf radicaal anders aanpakken. Daartoe roept VVD-Kamerlid Bente Becker het kabinet op vandaag in de Tweede Kamer. De VVD wil graag dat er een ‘mini-Schengenzone’ komt waarin een groepje van omliggende landen gezamenlijk de grenzen bewaken. In ‘noodgevallen’ moet Nederland zelfs eigen grenzen kunnen sluiten wanneer migranten in grote getale onze kant op komen.

“Wat wij willen als VVD is een heel realistisch verhaal op alle terreinen, waarbij we een strenger asielbeleid dichterbij kunnen krijgen”, zegt Kamerlid Bente Becker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het liefst in Europa, met zijn allen. Maar als dat niet lukt moeten we met een kleiner aantal landen proberen de grenzen te kunnen controleren.”

Daarmee zegt Becker niet dat het asielbeleid op Europees niveau op dit moment faalt, benadrukt ze. “We zijn op dit moment bezig om het Europees asielstelsel echt aangepast te krijgen, op zo’n manier dat al aan de Europese buitengrens wordt gezegd tegen mensen die geen recht hebben op asiel: voor jou is in Europa geen plek”, zegt ze. “Er ligt nu een nieuw voorstel van de Europese Commissie, daar moeten we vol op in zetten dat dat lukt.”

‘Belangrijk om samenleving te beschermen’

Maar het is vrij ingewikkeld om met al die lidstaten tot een overeenstemming te komen, aldus Becker. “Ondertussen is het dus niet geregeld. En als er morgen iets gebeurt, wil ik dat we daar op voorbereid zijn door ook met onze buurlanden te kijken of we in een kleiner gebied, een ‘mini-Schengenzone’, de grenzen kunnen controleren.”

Als ook dát niet lukt moeten we, als Nederland in een crisis belandt, voorbereid zijn op het kunnen sluiten van onze eigen grenzen, zegt Becker. “Op dit moment heeft driekwart van de mensen die in Nederland asiel aanvraagt daar geen recht op. Je kunt je voorstellen als er iets gebeurt in de wereld waardoor er een veel grotere stroom mensen opgang komt, dat die niet zeggen als ze binnen zijn in Italië: oh mooi, ik ben hier veilig, ik blijf hier.” Die migranten willen dan graag doorstromen naar een welvarend land als Nederland, aldus de VVD’er. “Dan zou je een enorme druk kunnen krijgen. We hebben op dit moment 30.000 plekken om mensen op te vangen in asiel. Wat ik niet wil is dat onze woningen, onze zorg en ons welzijn massaal onder druk komen te staan door enorme aantallen.”

Dus moeten we voorbereid zijn op het opschalen van de marechaussee en het invoeren van grensbewaking. “Het is belangrijk om de samenleving zelf te kunnen beschermen als dat nodig is.”

Macron

Er zijn eerder initiatieven geweest om hiernaar te kijken, zegt Becker. “Dat ging toen om landen als Oostenrijk, de Benelux en Duitsland”, zegt Becker. Maar ook president Macron van Frankrijk heeft onlangs gezegd na te denken over zo’n mini-Schengenzone wanneer de migrantenstroom ‘oncontroleerbaar’ is geworden. Hij zei dat in reactie op de aanslag in Nice, die werd gepleegd door een Tunesiër van 21 die via Italië naar Frankrijk reisde. “Dat zou dus ook een land kunnen zijn waarmee we kunnen gaan samenwerken”, zegt Becker.

Amsterdam

In Amsterdam is het al misgegaan, zegt fractievoorzitter van het CDA in de hoofdstad Diederik Boomsma. “Amsterdam heeft twee jaar geleden eenzijdig besloten om uitgeprocedeerde asielzoekers te gaan opvangen. Nu blijkt dat er miljoenen zijn uitgegeven om een groep van 250 mensen op te vangen, en vervolgens is er geen enkele teruggekeerd naar land van herkomst”, zegt hij. “Dat is een grote geldverspilling, en dat komt door naïef GroenLinksig beleid.”

Boomsma vindt dat Amsterdam moet stoppen met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. “En landelijk moet ervoor zorgen dat mensen die zijn uitgeprocedeerd daadwerkelijk terugkeren naar land van herkomst. Als landen weigeren om hun eigen burgers terug te nemen, moeten ze daartoe worden gedwongen, want dat kunnen we niet meer accepteren.”

Becker is het met dat laatste eens. “Bij landen als Algerije en Marokko moet je veel strenger zijn. Dat lukt tot nu toe onvoldoende”, zegt ze. De VVD zegt dan ook dat het feit dat Nederland ontwikkelingshulp geeft en handel drijft met dit soort landen gebruikt moet worden als drukmiddel. “Maak het voorwaardelijk”, zegt Becker. “En zorg dat illegaliteit niet loont. Want als mensen zomaar worden opgevangen in een stad in Amsterdam terwijl ze al lang hadden moeten vertrekken, maar het signaal krijgen van een Groen Links-wethouder dat ze kunnen blijven, dat is iets waarmee we moeten stoppen.”

LEES OOK: Leefomstandigheden van mensen met een migratieachtergrond verbeterd

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer