main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
11 november 2020 — 13:19

Leefomstandigheden van mensen met een migratieachtergrond verbeterd

De leefomstandigheden van mensen met een migratieachtergrond lijken te zijn verbeterd. De participatie op de arbeidsmarkt van mensen met een migratieachtergrond is de afgelopen jaren bijvoorbeeld sterk toegenomen. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het Jaarrapport Integratie. Toch moet er niet te snel gejuicht worden: de participatie van mensen met een migratieachtergrond blijft nog altijd achter bij die van mensen met een Nederlandse achtergrond.

Onderwijs

Ook in het onderwijs verbetert de integratie. Kinderen met een migratieachtergrond krijgen vaker een hoger schooladvies en zitten vaker op de havo of het vwo dan tien jaar geleden. Een hogere opleiding in het onderwijs leidt in het algemeen tot een betere baan. Dat is bij mensen met een migratieachtergrond echter minder het geval; de arbeidsdeelname na het halen van een diploma ligt gemiddeld lager dan bij dan bij mensen met een overwegend Nederlandse achtergrond.

Criminaliteit

In criminaliteitscijfers blijven mensen met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd. Dit heeft volgens het CBS te maken met de omstandigheden waarin de kinderen opgroeien. Oververtegenwoordigd blijven met name de jongvolwassenen van de tweede generatie met een Marokkaanse migratieachtergrond.

LEES OOK: Veel minder cao’s afgesloten door coronacrisis, kleinere loonstijging

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer