main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2020 — 08:34

KHN: kans dat aantal besmettingen onder jongeren door avondklok juist oploopt

In de regio’s waar het coronavirus het snelst om zich heen grijpt moet de horeca om middernacht de deuren sluiten. Een uur later moet de zaak helemaal leeg zijn. Op die manier hoopt het kabinet in samenwerking met het bestuur van deze nu ‘oranje’ gebieden het aantal besmettingen terug te dringen. Symboolpolitiek, vindt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Voorzitter Robèr Willemsen voorspelt dat jongeren, die ‘echt niet om twaalf uur naar bed gaan’, nu juist met elkaar in huizen gaan zitten, in slecht geventileerde ruimtes. “Ik denk dat het aantal besmettingen onder die groep misschien wel toe zal nemen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: ‘Extra maatregelen voor coronabrandhaarden: horeca eerder dicht, minder mensen in zalen’

De nieuwe maatregelen gelden voor verschillende regio’s, uitsluitend in de Randstad. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze regio’s is de bevolking gemiddeld jonger dan in de rest van het land en liggen studentensteden als Delft en Leiden. In die laatste is het aantal besmettingen de laatste week verdubbeld.

“Dit gaat de zoveelste klap in het gezicht betekenen voor ondernemers”, zegt Willemsen over de avondklok. “Het is slecht voor de omzet, slecht voor het imago van de horeca en het is slecht voor het moraal.”

‘Ze weten het niet in Den Haag’

Deze maatregel gaat volgens Willemsen geen verschil maken in de strijd tegen de oplopende coronabesmettingen. Anderhalve week geleden gaf premier Rutte nog aan dat men beter hun feestje in de horeca moest vieren en niet thuis, zo benadrukt de KHVN-voorzitter. “Ze weten het gewoon op dit moment niet in Den Haag, en dan is horeca relatief makkelijk aan te wijzen.”

Naast dat jongeren nu vermoedelijk hun heil elders gaan zoeken is er volgens de KHN-voorzitter geen enkele reden om de horeca strakker aan te trekken. Restaurants en kroegen zijn niet de plekken waar de brandhaarden ontstaan, zegt hij. “De verpleeghuizen staan met een dubbel aantal besmettingen boven ons. We hebben de teststraten niet op orde. Het is heel makkelijk om weer naar horeca te wijzen, maar volgens mij heeft men in Den Haag echt wel wat anders te doen.”

Volgens Willemsen moet de overheid niet panikeren naar aanleiding van het aantal oplopende besmettingen. “Er is een tijd geweest dat we groepsimmuniteit wilden, en dit zou een eerste stap zijn.” Hij doelt op het feit dat jongeren de grootste besmettingsgroep vormen. De vrees is echter dat deze jongeren uiteindelijk het virus juist weer onder hun ouders en grootouders, en dus de risicogroepen, gaan verspreiden. “Ik denk dat die studenten prima afstand houden tot ouders en grootouders. Anders was het aantal besmettingen daar al fors toegenomen”, aldus de KHN-voorzitter.

In plaats van de avondklok-maatregel pleit Willemsen voor een betere voorlichting. “We zien ook in buitenwijken van grote steden dat er onder migranten veel besmettingen zijn. Misschien moet je mensen die leven op kleine ruimtes beter en nadrukkelijker informeren. Dus gewoon de informatieverziening beter maken.”

Ventilatie

Ook volgens onderzoeker en opiniepeiler Maurice de Hond zijn deze strenge maatregelen niet nodig. De anderhalve meter waar zo op gehamerd wordt is niet dé oplossing, zegt hij. Die ligt in de ventilatie. “Als er voldoende geventileerd wordt kan de horeca open blijven. Je moet op bepaalde punten voorzichtig zijn, maar we hoeven niet in paniek te raken”, aldus De Hond. Willemsen sluit zich daarbij aan. “Er moet sowieso onderzoek gedaan worden naar welke ventilatie eisen er nodig zijn.”

Vanavond worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met aanvullende maatregelen.

LEES OOK: Weer een nieuwe coronarecord: 1756 besmettingen gemeld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans over de formatie en het Britse asielplan, oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen over de formatie en de Haagse politiek, OM-topman Rinus Otte over zijn boek ‘De troost van gebrekkig strafrecht’, leraar Ton van Haperen over wat Nederland kan leren van het Franse onderwijs en techjournalist Ben van der Burg over het succes van techbedrijf ASML.

Klik hier.

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer

OM-baas Rinus Otte reageert op citaat Inez Weski: ‘Echt totale onzin’

In haar pas verschenen boek, Het geluid van de stilte, noemt voormalig topadvocaat Inez Weski het Openbaar Ministerie ‘haar vervolgers’. Weski suggereert dat het OM…

Lees meer

Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations wordt gewerkt. Het…

Lees meer

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, zorgde dat nauwelijks voor problemen. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag…

Lees meer