Ernstige corruptie bij politie blootgelegd: ‘Dit is dus narcostaat’
Uit grootschalig rechercheonderzoek naar de communicatie tussen criminelen via de dienst EncroChat blijkt dat de politie en andere opsporingsdiensten uiterst kwetsbaar zijn. Op basis van de eerste scans van de versleutelde berichten zijn meerdere signalen van corruptie naar voren gekomen. "Op het moment dat onze agenten criminelen gaan helpen in plaats van opsporen, is het einde zoek", reageert CDA-Kamerlid Harry van der Molen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De politie heeft nu een speciaal anti-corruptieteam opgericht dat onderzoek gaat doen naar dit probleem, zo maakt ze woensdagavond bekend na berichtgeving van De Telegraaf.
"Dit onderzoek heeft klip en klaar duidelijk gemaakt dat de corruptie onmiskenbaar aanwezig is en eerder toeneemt dan afneemt", zegt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie tegen de krant. "Laat duidelijk zijn: corruptie is de betonrot van onze organisatie. Het bewust lekken van informatie aan criminelen is een van de ernstigste misdrijven die er is. Vandaar dat de aanpak ervan de hoogste prioriteit heeft."
Stap één
Van der Molen noemt het oprichten van het anti-corruptieteam 'de eerste stap' in de bestrijding van dit probleem. "We moeten ons echt beseffen dat die onderwereld in de bovenwereld komt, en dat onze politie hier ook niet immuun voor is."
Ook Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Tweede Kamerlid voor de VVD, maakt zich ernstige zorgen. Volgens haar ondermijnt corruptie de eigen aanpak. "We blijven zeggen dat we vol achter drugscriminelen aanzitten. Dat gaat niet als de drugscriminelen jou al tien stappen voor zijn omdat ze al je informatie hebben", zegt ze. "Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet heel snel op tafel zien te krijgen hoe het kan dat het aantal corrupte agenten maar blijft stijgen. Ik wil van de minister heel duidelijk zien hoe lang al bekend was dat corruptie zo groot is bij de politie. En wat wordt er aan gedaan?"
'Narcostaat'
Van der Molen verwijst naar de uitspraak die Grapperhaus in augustus vorig jaar deed, naar aanleiding van een vernietigende rapport over drugscriminaliteit in de hoofdstad. "Minister Grapperhaus is juist met die drugscriminaliteit bezig en heeft Nederland ook gezegd dat we hard op weg zijn een narcostaat te worden", aldus de CDA'er. "Dit is dus narcostaat. Als agenten drugscriminelen tips geven als 'volgende week dinsdag gaan we bij jou binnenvallen', dan is het einde zoek."
LEES OOK: Meerderheid vindt Nederland een narcostaat: ‘We hebben een Nederlandse FBI nodig’