main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 22 september 2019 — 11:04

Meerderheid vindt Nederland een narcostaat: ‘We hebben een Nederlandse FBI nodig’

Bijna zes op de tien Nederlanders denken dat ons land een narcostaat is. Dat is de uitkomst van een opiniepeiling gehouden door Maurice de Hond onder drieduizend deelnemers. Aanleiding voor deze vraag is de moord op advocaat Derk Wiersum in de Amsterdamse wijk Buitenveldert afgelopen week.

De vraag of Nederland een narcostaat is, wordt wel heel uiteenlopend beantwoord door de kiezers van de verschillende partijen. Van de D66-kiezers vindt maar 27 procent dat Nederland en narcostaat is, terwijl negen op de tien PVV-aanhangers die mening is toegedaan. Aanhangers van andere partijen zitten tussen D66 en PVV in.

parallelindustrie

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zei in WNL op Zondag dat Nederland geen Mexico is, maar benadrukt wel dat “we te maken heeft met een parallelindustrie waar honderden miljoenen aan drugsgeld doorheen gaan”. De politie staat volgens hem niet totaal machteloos in dit probleem, “maar er moet wel veel meer gebeuren.” De moord op advocaat Derk Wiersum zet volgens Struijs iedereen weer op scherp. Hij denkt dat een Nederlandse versie van de FBI een goede optie kan zijn. “We hebben een groep nodig die zich specialiseert in het oprollen van dit type criminaliteit en daar ook de middelen voor heeft.”

LEES OOK: ‘Mogelijk extra geld voor drugsbestrijding na moord op advocaat Wiersum’

Dubai

Wouter Laumans, misdaadjournalist en schrijver van het boek Mocro Maffia, denkt dat de kwestie tot ver buiten de Nederlandse landsgrenzen rijkt. “Veel van die gasten hebben voor miljoenen aan vastgoed in Dubai. Wat ga je daar aan doen?” Ook denkt Laumans dat een deel van het probleem begint op straat. “Het is als een toverketel: je moet er van alles ingooien om het op te lossen. “Voorkomen dat iemand de criminaliteit inrolt, is veel beter dan iemand uit de misdaad halen. Buurthuizen spelen daar bijvoorbeeld een belangrijke rol in, maar die zijn allemaal wegbezuinigd.”

Kijk de volledige aflevering van WNL op Zondag hier terug! 

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier