main-logo NPO Start
Word lid
WNL Haagse Lobby - 22 april 2019 — 22:59

‘Stoppen met arbeidsmigratie kost Nederland werkgelegenheid’

Het zou voor Nederland onverantwoord zijn om te stoppen met het binnenhalen van kennis- en arbeidsmigranten elders uit Europa om in ons land te gaan werken. Dat zegt Rob Slagmolen van VNO-NCW in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Tegelijkertijd moet er meer energie gestoken worden om Nederlandse werklozen weer aan een baan te helpen en om mensen om te scholen.

Slagmolen reageert op de tekorten aan personeel die er in meerdere sectoren in Nederland ontstaan, onder meer in de zorg, het onderwijs en de bouw. Een oplossing voor dat probleem zou het binnenhalen van duizenden arbeidsmigranten kunnen zijn, maar het draagvlak is daar niet altijd even hoog voor. “Je kunt wel zeggen dat je dat niet wilt, maar als we daarmee stoppen moeten bedrijven die met migranten werken grote keuzes gaan maken”, zegt Slagmolen. “Als we zouden stoppen om migranten in kassen neer te zetten, kost dat ook werkgelegenheid van heel veel Nederlanders omdat die bedrijven dan niet meer kunnen renderen.”

Omscholing

Net als Slagmolen pleit de VVD er eveneens voor om vooral ook te kijken naar hoe Nederlandse werklozen weer aan werk kunnen worden geholpen. “Hier in Nederland staan genoeg mensen aan de kant en daar doen wij te weinig aan”, zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Volgens hem moet de oplossing eerst in Nederland worden gezocht, voordat er over de grens gekeken gaat worden. Onder meer door omscholing zouden Nederlanders eerder voor deze banen in aanmerking moeten kunnen komen.

LEES OOK: Baudet vindt plan van Jetten om meer arbeidsmigranten naar Nederland te halen onverantwoord 

Slagmolen vindt echter dat er naast het terugbrengen van werklozen op de arbeidsmarkt en het omscholen tegelijkertijd wel meteen richting Oost-Europa gekeken moet worden. “We willen die woningen toch bouwen? Dan heb je mensen nodig die dat doen. Je kunt moeilijk tegen Nederlanders zeggen dat ze maar even tien jaar moeten wachten tot er mensen zijn opgeleid.”

Zakcentje 

Het draagvlak voor de komst van deze migranten zou volgens Slagmolen kunnen verbeteren door met bedrijven de huisvesting van deze werknemers beter te organiseren en scherper te zijn op bijvoorbeeld fraude met WW-uitkeringen. Volgens arbeidseconoom Arjan Heyma leveren die arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen Nederland ook een aardig zakcentje op. “Dat is zo’n vijf miljard. Wij hebben er veel voordelen van dat de Polen hier werken. Daarnaast kun je ook niet zeggen dat zij weg moeten blijven, want je hebt vrij verkeer van personen.”

Bekijk ook het onderzoeksprogramma Stand van Nederland: over de onstuitbare opmars van de arbeidsmigrant en de gevolgen daarvan. Kijk hier de aflevering terug.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in…

Lees meer

NCTV: Kick Out Zwarte Piet geen terroristische organisatie

De aanhangers van Kick Out Zwarte Piet kunnen opgelucht ademhalen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn zij namelijk nooit aangemerkt als terroristische organisatie,…

Lees meer

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de…

Lees meer

Attractie Carnaval Festival in Efteling weer open na aanpassingen wegens racisme

De attractie Carnaval Festival in de Efteling is vanaf vandaag weer open voor publiek. Drie maanden konden bezoekers er niet van genieten, omdat de attractie…

Lees meer