main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto is illustratief.
30 oktober 2018 — 19:28

Syrische ‘extremist’ die in debatcentrum De Balie werd gezien nu opgepakt voor terrorisme

De 32-jarige Syriër die vorig jaar ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, is opgepakt voor terrorisme in zijn land van herkomst. Dat meldt persbureau ANP.

Syrische activisten wezen de man destijds aan als extremist. Nu zit hij vast omdat het Openbaar Ministerie (OM) hem inderdaad verdenkt van terroristisch geweld. Hij zou hebben gevochten voor de groepering Jabhat al-Nusra, die verwant is aan terreurbeweging al-Qaeda. Volgens het OM is de man mogelijk betrokken geweest bij aanslagen in Syrië die veel levens hebben geëist.

De man dook in september op tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem. Zij dachten overigens dat hij bij IS hoorde in plaats van bij al-Nusra.

Geschokt

De directie van De Balie reageerde destijds geschokt op het feit dat hij vrij kon binnenlopen bij de bijeenkomst. Ook Tweede Kamerleden waren daar bezorgd over.

Het OM heeft vastgesteld dat de verdachte in 2014 onder een valse naam en met een vervalst paspoort een tijdelijke verblijfsvergunning heeft weten te bemachtigen. Uit AIVD-informatie kwam later naar voren dat hij uit Raqqa komt en “heeft deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië”.

De verdachte moet vrijdag voor de rechter-commissaris in Rotterdam verschijnen, die dan onder meer bepaalt of hij langer vast blijft. Behalve lidmaatschap van een terroristische organisatie wordt hij verdacht van witwassen.

Ondergedoken bij rebellen

Enkele maanden na het tumult bij De Balie gaf de man interviews aan de Volkskrant en tv-programma Nieuwsuur, omdat hij zijn naam wilde zuiveren. “Ik heb mijn leven hier, mijn werk. Dit kan alles kapot maken”, zei hij. De man, die zichzelf Aziz noemde, zei in een Amsterdams café te werken. In 2011, toen hij nog in Syrië was, zat hij naar eigen zeggen ondergedoken bij Ahrar al-Sham, een andere islamitische rebellengroepering.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer