main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
6 november 2017 — 15:39

Terreurverdachte Moussa L. over terrorisme-afdeling : ‘Het hoofddoel is vernederen’

Terreurverdachte Moussa L. vertel in een interview met Danny Ghosen voor het programma De Nieuwe Maan hoe het was om op de terrorisme-afdeling vast te zitten. “Dit meen ik serieus: dit wens ik voor niemand”, aldus L. “Het doel daar is om mensen te vernederen. Dat is het hoofddoel.”

L. kan zich niet vinden in de manier hoe lichamelijke onderzoeken worden gedaan. “Dat je uitgekleed moet gaan en dat een man naar je kijkt, zowel van voor als van achter. Hurken en ga maar zo door. Het liefst breek ik zijn nek”, zegt L., terwijl hij met zijn handen een denkbeeldige nek breekt. “Dat meen ik echt serieus.”

Hij heeft erg te doen met zijn ‘broeders en zusters’ die nog vastzitten op de afdeling. “Het lijkt net alsof je in de dierentuin zit. Bij elke deur word je gefouilleerd”, aldus L. “Overal hangen camera’s en microfoons.”

Hij koos er bewust voor om geen bezoek te ontvangen. “Dan word ik emotioneel en ga ik kapot. Als ik mijn zoon daar zie of mijn vrouw”, vertelt L. “Wat denk je dat dat geestelijk met je doet? Elke keer als je ze wil aanraken word je gevisiteerd. Dan liever geen bezoek.”

“Dit is Nederland. Het vrije land met het oprechte rechtssysteem waar iedereen over praat”, zegt L. “Democratie en je meningen uiten. Ik geloof daar niet in. Moge Allah mij nemen als een moslim”, zegt hij voordat hij zichtbaar breekt.

IS-beelden aan zoontje laten zien

L. kwam in het nieuws toen bekend werd dat hij zijn toen 9-jarige zoontje de meest gruwelijke IS-beelden liet zien van onthoofdingen. Mogelijk wilde hij richting het kalifaat afreizen.

In december 2015 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 43 dagen en twee maanden voorwaardelijk. Hij werd door de rechter gezien als een meeloper en verspreidde vooral berichten op sociale media die opriepen om af te reizen naar IS-gebied.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer