main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 oktober 2024 — 11:29

Geweigerd worden vanwege je hulphond of rollator: ‘Het is kleinerend en vernederend’

Eén op de vijf mensen die afhankelijk is van een hulpmiddel, zoals een rollator of geleidehond, mag soms ergens niet naar binnen, terwijl dit wel zou moeten. “Het is kleinerend en vernederend”, vertelt Pauline van Heuven, die een blindengeleidehond heeft.

Over het algemeen reageren mensen vrij positief op haar hulphond, vertelt Van Heuven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar de momenten dat we geweigerd worden, voelen kleinerend en vernederend. Je wilt iets leuks doen, of je moet ergens zijn, en dan mag je simpelweg niet naar binnen.”

De plekken waar mensen met een hulpmiddel of hulpdier worden geweigerd, zijn vrij divers. “Het varieert van een supermarkt of taxi tot de apotheek of een restaurant”, zegt Van Heuven. Ze kan zich op zulke situaties niet goed voorbereiden. “In één keer wordt er gesnauwd: honden moeten buiten blijven. Mevrouw met die hond, wat doet u daar!?”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

‘Dat had ik niet gezien’

Van Heuven maakte het al eens mee in de apotheek. “Die was vol en iemand riep: mevrouw met de hond, honden mogen hier niet komen. Ik denk: zou ik de enige zijn met een hond? Ik weet niet wie er naar mij roept, dus ik zeg: dit is een geleidehond en zij moet mij helpen en assisteren. Waarop de vrouw van de apotheek zegt: dat had ik niet gezien. Ik zei: dat is mijn tekst, wat is uw excuus?”

In veel gevallen wil Van Heuven gewoon het gesprek aangaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Vaak roept iemand iets in het voorbijgaan. Dan sta ik al 1-0 achter, omdat ik geen oogcontact kan maken en niet in gesprek kom.”

Bel de politie maar

Lieke Hester, hoofdagent Bureau Burgwallen, heeft niet lang geleden een vergelijkbare melding gehad. “Iemand met een blindengeleidehond werd geweigerd in een wat chiquere cocktailbar. Daar zijn wij gaan bemiddelen. We hadden een fatsoenlijk gesprek en er was begrip.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“Diegene die met ons in gesprek ging, was geëmotioneerd. Die was van buiten Amsterdam gekomen voor een leuke dag. Dan is dit een behoorlijke domper”, vervolgt Hester. “Ik vond het überhaupt goed dat ze de politie belde. Toen we daar kwamen, was het overduidelijk iemand met een blindengeleidehond. We waren ook weer vrij snel weg.”

KNGF-Geleidehonden heeft inmiddels een actie op touw gezet. Met een handtekeningenactie hopen ze meer branches te kunnen overtuigen dat een hulpmiddel verbieden absoluut onzinnig is.

Lees ook:

Ook blinden en slechtzienden kunnen de bekerfinale prima volgen: ‘Je omschrijft de wedstrijd tot in het diepste detail’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer

Is een huis van vlas de oplossing voor ons woningtekort? ‘Het wordt al honderden jaren gebruikt’

De woningbouw staat op veel plekken stil vanwege de stikstofproblematiek, terwijl het tekort aan betaalbare woningen toeneemt. Is er een betaalbare innovatieve oplossing om de…

Lees meer