main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 september 2024 — 09:25

NSC keldert naar drie zetels: ‘Een ongelooflijke nekslag’

Een pijnlijke statistiek voor NSC: in een nieuwe peiling van EenVandaag en Verian zakt de partij naar slechts drie zetels. “Dit is tragisch. Een ongelooflijke nekslag voor de partij. Ze maken het niet waar en moeten nu de wonden likken”, zegt ombudsman Marianne van den Anker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar behaalde de partij nog twintig zetels. Veel weggelopen NSC-stemmers zijn volgens de virtuele peiling overgestapt naar de PVV of het CDA. Daarnaast twijfelen veel kiezers die nog wel op NSC zouden stemmen en neigen naar het CDA.

Dat heeft grotendeels te maken met het tijdelijk terugtrekken van partijleider Pieter Omtzigt en de Algemene Politieke Beschouwingen, die onder de leiding van tijdelijk fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven op zijn zachtst gezegd niet soepel verliepen. “NSC, een groot voorvechter van een nieuwe bestuurscultuur, maakt het gewoon niet waar. Het is onvoorstelbaar lastig in Den Haag”, zegt Van den Anker.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Politiek is keihard’

Omtzigt zit sinds september thuis met oververmoeidheidsklachten. Zijn partij kwam tijdens zijn afwezigheid binnen het kabinet onder vuur te liggen, nadat Van Vroonhoven zei dat NSC de crisiswet van minister Faber niet zal steunen als de Raad van State er negatief over oordeelt. PVV-leider Geert Wilders reageerde daar kritisch op, net als VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Oppositiepartijen waren juist kritisch op NSC omdat de partij zou meewerken aan het passeren van de Kamer.

Ze gaf aan de noodwet niet te zullen steunen als blijkt dat de Raad van State negatief adviseert. Hierover werd ze tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen langdurig aangevallen door oppositiepartijen, waar ze niet goed uitkwam.

De statistiek geeft de grilligheid van de politiek goed weer, beaamt Van den Anker. “Politiek is keihard. Het heeft iets sneus.” Omtzigt stond op een voetstuk, maar inmiddels is slechts 45 procent van de NSC-kiezers positief over de terugkeer van Omtzigt als partijleider.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Hoewel hij als een integere en betrokken politicus wordt gezien, geven kiezers aan te twijfelen omdat Omtzigt moeite heeft met het sluiten van compromissen en de spanning op verschillende momenten niet aankon. Wel spreken veel stemmers hun vertrouwen uit in Omtzigt als Kamerlid. Volgens NSC-kiezers komt hij in deze rol in zijn kracht.

Vertrouwen in Dick Schoof is hoog

Daarnaast is het vertrouwen in minister-president Dick Schoof hoog, vooral onder ambtenaren, schrijft het AD. Ze melden blij te zijn met Schoof en zijn verleden als ambtenaar stut het vertrouwen. “Hij is één van hen en naar voren geschoven als premier zonder politieke kleur”, zegt Van den Anker, die ook positief is.

“Toch heeft het ook iets geks als je kijkt naar het politieke spectrum. Als inwoner van Nederland denk je toch dat een premier een eigen visie moet hebben. Dat heeft hij nog niet waar weten te maken.”

Lees ook:

Zwak optreden Van Vroonhoven tijdens Algemene Politieke Beschouwingen: ‘Omtzigt had haar met de grond gelijk gemaakt’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

Pak je regenkleding maar vast uit de kast, de herfst laat zich in volle glorie zien

Wie nog had gehoopt van een nazomer te kunnen genieten, komt bedrogen uit, voorlopig wordt het namelijk koud en behoorlijk nat.  Er zijn daarnaast zware…

Lees meer

Rabobank investeert extra miljard in middenhuurwoningen

Rabobank steekt een extra 1 miljard euro in het Woningfonds van dochterbedrijf BPD om meer woningen te kunnen bouwen. Met dit fonds willen de bank…

Lees meer

Onrust bij azc in Grave te groot, open dag afgelast

De open dag bij het asielzoekerscentrum in Grave, die komende zaterdag zou zijn, is op het laatste moment afgelast. Dat schrijft Omroep Brabant op basis…

Lees meer

Israël verwerpt voorstel voor bestand: strijd gaat verder

Israël heeft een internationaal voorstel verworpen voor een bestand van 21 dagen in het grensgebied met Libanon. “Er komt geen wapenstilstand in het noorden. We…

Lees meer

Nederlandse rol in ruimtevaart steeds marginaler door gebrek aan investeringen

De Europese ruimtevaartindustrie moet onafhankelijker worden. Daarvoor pleit ruimtevaarder André Kuipers in Sven op 1. “We beseffen dat we onze eigen boontjes moeten doppen als…

Lees meer

Laadpalen langs snelwegen verdwijnen wegens vernietigde vergunning: ‘Een blooper aan alle kanten’

De ene na de andere laadpaal langs de Nederlandse snelweg wordt uit de grond gehaald, omdat de tijdelijke vergunningen vernietigd zijn door de rechter. “Dit…

Lees meer