main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 29 augustus 2024 — 12:07

Tulpen worden schaarser en duurder door extreme regenval

Tulpen worden volgend jaar een stuk schaarser en duurder. Door de vele regen die dit en vorig jaar viel, konden kwekers pas laat bloembollen planten. Daardoor is de opbrengst veel lager en ontstaan grote tekorten aan tulpenbollen, waarschuwt brancheorganisatie voor de bloembollenhandel Royal Anthos. “Dit hebben we nooit eerder meegemaakt. Het gaat niet slechts om een hobbeltje, het is ongekend”, zegt algemeen directeur Mark-Jan Terwindt.

Bloembollenkwekers planten elk najaar kleine bloembollen om ze uit te laten groeien tot bollen die geschikt zijn voor de handel. Maar door de extreme nattigheid kon dit zogeheten plantgoed pas laat de grond in, en soms zelfs helemaal niet. Waar de sector eerder vreesde voor een tekort van zo’n 20 procent, vreest Royal Anthos nu voor grotere schaarste. “Een percentage erop plakken durf ik nog niet, maar het is dusdanig dat het de markt zal veranderen”, zegt Terwindt.

Handelsbedrijven moeten nu veel bollen bijkopen buiten al afgesloten contracten. Dat gebeurt tegen prijzen die in veel gevallen zijn verdubbeld of verdrievoudigd. Ook in de supermarkt of bij de bloemist zal dat te merken zijn in de prijs voor tulpen. “Uiteindelijk gaan de supermarkten zelf over de prijs, maar de aanbiedingen zoals je die normaal ziet zullen er veel minder zijn”, verwacht Terwindt. “En er zal ook veel minder beschikbaar zijn.”

De problemen beperken zich niet tot tulpenbollen, maar spelen bijvoorbeeld ook bij krokussen en sieruien. Bloemen die vooral uit andere streken komen kunnen het gat mogelijk opvullen, zoals rozen uit Afrikaanse landen. “Er zullen heus wel bloemen zijn. Maar de tulp is een iconisch product, ook als aankondiger van de lente”, vindt Terwindt.

Lees ook:

Zomer 2024 was warmer en zonniger dan normaal

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer