main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 april 2024 — 09:51

Hoge Raad buigt zich over de moord Derk Wiersum: ‘Geen grote kans op andere uitkomst’

De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de twee mannen die verdacht worden van het doodschieten van advocaat Derk Wiersum. De advocaat werd in september 2019 voor zijn huis in Amsterdam vermoord. De twee uitvoerders zijn door het gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot dertig jaar cel.

”De kans dat de Hoge Raad hiervan afwijkt, is niet heel groot”, zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”De zaak gaat bij de Hoge Raad niet opnieuw in behandeling. Er wordt niet gekeken naar de feiten, maar naar het proces. Is het hoger beroep bij het gerechtshof goed verlopen? Zijn de regels goed toegepast? Is het goed gemotiveerd?”, legt Roelse uit.

Voorverkenningen

Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Taghi en twee medeverdachten zijn eind februari veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, het hoger beroep in het omvangrijke proces is vorige week begonnen.

Moreno B. en Giërmo B. (geen familie) zijn in februari vorig jaar veroordeeld voor het voorbereiden en uitvoeren van de moord. Het Openbaar Ministerie had een levenslange gevangenisstraf tegen hen geëist.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Aan het misdrijf gingen wekenlang voorverkenningen vooraf. Met gestolen auto’s zouden de mannen vaak door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden. Op de dag van de moord heeft een van hen opgetreden als schutter en de ander als bestuurder van de vluchtauto, oordeelde het hof. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na 07.30 uur naar zijn werk wilde gaan.

”Wiersum is de eerste advocaat die door de georganiseerde misdaad uit het leven is gegrepen. Dat was nieuw in Nederland”, zegt Roelse. ”Tegelijkertijd was het voor veel mensen een wake-up call. Er was veel naïviteit in opsporingsland over het niveau van dreiging. Het was voor veel mensen hard rakken worden.”

Beide mannen ontkennen iets met de moord te maken te hebben en gingen in cassatie tegen de uitspraak. De procureur-generaal adviseerde eerder de Hoge Raad om de veroordelingen in stand te laten. Het staat de Hoge Raad vrij om dit advies al dan niet te volgen.

Bewijs

Wie aan de moord op Wiersum denkt, denkt automatisch aan Ridouan Taghi. ”Het gerechtshof kan het verband tussen de moord en Taghi niet vaststellen. Daarvoor moeten we bewijs hebben. Het ligt als een deken over dit proces heen, maar het moet wel bewezen worden”, zegt de strafrechtadvocaat.

Lees ook:

Minister Dilan Yeşilgöz: mensen als Derk Wiersum moeten we koesteren

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer