main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2024 — 13:18

VVD-leider Dilan Yeşilgöz toont geen medelijden met Van der Burg en Van der Wal: ‘Onderdeel van democratie’

VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz houdt geen rekening met problemen binnen haar fractie nu bekend is geworden dat de spreidingswet van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg en het stikstofbeleid van demissionair minister Christianne van der Wal van tafel gaan. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van der Burg (Asiel, VVD) reageerde gisterenavond geëmotioneerd. Hij heeft gehuild toen bekend werd dat de spreidingswet wordt ingetrokken door PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij na het fractieberaad van zijn partij over het hoofdlijnenakkoord. Van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) zij dat ze is geraakt. “Ik heb natuurlijk tweeënhalf jaar keihard gewerkt en geknokt. Ik heb er ook best een hoge prijs voor betaald. Maar ja, politiek is een hard vak.”

Yeşilgöz heeft vandaag nog niet met Van der Burg gesproken. “Maar ik krijg hem ongetwijfeld nog te spreken.” Ze denkt dat alle kikkers in de kruiwagen blijven. Om tot een akkoord te komen, moest haar partij op een aantal punten inleveren. “We hebben gisteren lang gesproken over het akkoord. Dat hebben wij niet in ons eentje geschreven. Het is evident dat er ook dingen in staan die je zelf anders wil doen.”

De VVD-voorvrouw had liever gezien dat de spreidingswet niet van tafel gaat, maar in aangepaste vorm wordt uitgevoerd. “Dat zeggen we al twee jaar. Maar daar hebben we ook altijd bij gezegd: als je als overheid niet de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat minder mensen dit land binnenkomen, dan kan je in Nederland wel allerlei maatregelen nemen, maar dan gaat het hem niet worden.”

De instroom is op dit moment te hoog, vindt Yeşilgöz. “Dat is niet fair voor Nederlanders en niet voor echte vluchtelingen.”

‘Onderdeel van onze democratie’

Ondanks dat de spreidingswet een kort leven beschoren lijkt, heeft haar partij op migratie grotendeels gekregen wat het wilde. “Als je dan de paragraaf leest, dan zie je dat het ongeveer één op één het verkiezingsprogramma van de VVD is, met allemaal maatregelen en wetgeving die absoluut haalbaar zijn binnen alle Europese verdragen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Ze is blij dat de vier partijen migratie willen aanmerken als crisis. “We pleiten als VVD al twee jaar voor een crisiswet. We koppelen nu de crisiswet aan het intrekken van de spreidingswet.” Strenge maatregelen moeten ervoor zorgen dat de spreidingswet overbodig wordt. “Dat wil niet zeggen dat het voor een betrokken bewindspersoon als Eric van der Burg, of andere collega’s op andere onderdelen, niet zwaar weegt.”

Maar dat beleid wordt teruggedraaid, “is een onderdeel van onze democratie”, vindt Yeşilgöz. “We hebben verkiezingen gehad, er is een nieuwe politieke werkelijkheid. Daartoe moeten we ons verhouden.” Ze heeft vertrouwen in het hoofdlijnenakkoord. “Dit hoofdstuk gaat er hopelijk voor zorgen dat we echt grip krijgen op migratie, want dat is echt nodig in Nederland.”

VVD wint op migratie

Volgens politiek journalist van WNL Tessa van Viegen klopt het dat de VVD op migratie gewonnen heeft. “Deze paragraaf lijkt verdacht veel op wat in het VVD-verkiezingsprogramma staat.” Dat de spreidingswet van tafel gaat, vinden de liberalen bovendien niet heel erg, denkt ze. “De Tweede Kamerfractie was al helemaal niet voor die wet. Dus ook wat dat betreft hebben ze niet verloren.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ze begrijpt dat Van der Burg emotioneel reageerde na het sneuvelen van zijn wet. “We kennen hem als gepassioneerd man, een gepassioneerde politicus. Hij strijdt hier al maanden voor. Het is logisch dat emoties spelen. Maar dat hij Kamerlid blijft en bij de VVD blijft, waar hij al veertig jaar lid van is, zegt ook veel over zijn positie binnen de fractie. Vooralsnog heb ik geen signalen dat dit verder grote problemen gaat opleveren.”

NAVO-norm

Yeşilgöz is ook blij met wat is afgesproken op het gebied van (internationale) veiligheid. “Daar investeren we fors in. Dat is echt een topprioriteit van het kabinet. We investeren ook in Defensie, zodat we de NAVO-norm halen, en steun aan Oekraïne. Dat is ook absoluut in ons eigen landsbelang. We willen de stabiliteit in Nederland en op het continent bewaken.”

Nu het hoofdlijnenakkoord op tafel ligt, krijgt inmiddels voormalig informateur Richard van Zwol als formateur de taak om een kabinet te smeden. Een deadline heeft hij nog niet gekregen, zegt Yeşilgöz. “Daar hebben we het nog niet over gehad. Het was gisterennacht heel laat. Ik denk dat het volgende week besproken wordt. Het zou redelijk snel moeten kunnen.”

Lees ook: 

Burgemeester Schuiling hekelt intrekken spreidingswet: ‘Groningen en Ter Apel kunnen het niet langer’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer