main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2023 — 10:21

Minister Dilan Yeşilgöz: mensen als Derk Wiersum moeten we koesteren

Mensen die zich inzetten voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad moeten we koesteren. Daarvoor waarschuwt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op de dag dat het gerechtshof Amsterdam uitspraak doet in de strafzaak tegen twee mannen die verdacht worden van de moord op advocaat Derk Wiersum. “Ze doen hun werk met gevaar voor eigen leven, maar ze gaan door.”

Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in Marengo, het grootscheepse, al jaren lopende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. De rechtbank veroordeelde verdachten Moreno B. (34) en Giërmo B. (39, geen familie) eerder tot dertig jaar cel.

“Dit was en is nog steeds een regelrechte aanval op alles waar wij voor staan, op onze democratische rechtsstaat. Los van de uitspraken van vandaag: dit mogen we nooit, echt nooit vergeten”, zegt Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de moord op Wiersum.

Ze gaat verder: “Op dit moment zijn tientallen mensen, zo niet meer, bezig met de strijd tegen georganiseerde misdaad. Of ze dienen de rechtstaat, zoals Derk Wiersum deed.” De bewindsvrouw heeft er “diep respect voor” dat zij hun leven in de waagschaal leggen. “Dat heb ik overigens ook voor degene die zeggen: hier heb ik niet voor getekend, dit is te gevaarlijk.”

“Tegelijkertijd: de mensen die ondanks de gevaren doorgaan, of het nou journalisten, rechters of advocaten zijn; het zijn er geen duizenden. We moeten deze mensen echt koesteren.”

Moord ‘koelbloedig’

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een “koelbloedig” uitgevoerde moord op Wiersum “om het verloop van het proces Marengo te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de bereidheid van de kroongetuige om te verklaren te breken”. Het OM ziet de beide mannen als zogeheten medeplegers. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord.

De verdachten hebben ook tijdens het proces in hoger beroep ontkend dat zij de daders zijn van de schokkende moord. Een van de daders zou volgens ooggetuigen een ‘bijzonder’ loopje hebben. Volgens het OM gaat het om Moreno B., maar hij ontkent met klem. Om die ontkenning kracht bij te zetten, rende hij zelfs tijdens de behandeling van de zaak op en neer door de gang van de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol om zijn loopje te demonstreren.

Geen ‘normale’ moordzaak

Volgens strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma is de strafzaak uniek, omdat het gaat om een moord op een advocaat. Hij sluit niet uit dat de rechter een hogere straf oplegt dan gebruikelijk voor moord. “Normaal gesproken wordt voor één moord nooit levenslang opgelegd. Dat gebeurt pas als iemand voor een tweede of derde keer een moord pleegt of als het gaat om een dubbele moord. Maar een advocaat is omdat hij zijn werk deed van zijn leven beroofd.”

“We hebben de rechtsspraak nodig en we ook een stukje bescherming nodig. Daar zijn advocaten voor nodig. Als die mensen op zo’n manier uit de weg worden geruimd, is het einde zoek. Dus dat dit hard wordt aangepakt, daar kan ik mij van alles bij voorstellen”, aldus Ausma.

Terreur

Volgens rechtsgeleerde Afshin Ellian (strafrechtwetenschappen) heeft de moord op Wiersum de samenleving geschokt. “Aan de universiteit waren we ook enorm geschrokken. Ik ken heel veel advocaten, veel hebben wij in de loop der jaren zelf opgeleid. De moord raakten mensen echt diep, specifiek de mensen die Wiersum kenden.”

Volgens Ellian was de moord op Wiersum terreur. “Sinds de moord vragen advocaten, rechters, griffiers en officieren van justitie zich af: moet ik dit werk nog wel doen? Dat is precies wat men terreur noemt; angst en vrees aanjagen in de samenleving.”

Lees ook: 

OM eist opnieuw levenslang tegen verdachten moord Derk Wiersum

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer