main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 11:14

Nederlanders verliezen honderden euro’s door cyberfraude, dit kun jij ertegen doen

‘Pap, ik heb wat geld nodig. Kun je 250 euro overmaken?’ Per jaar krijgen duizenden Nederlanders dit soort appjes en nog altijd trappen mensen er in. Cybersecurity-expert Inge Bryan waarschuwt: trek nooit je portemonnee. “Het wordt digitale fraude genoemd, maar het is gewoon oplichting. Een ouderwetse babbeltruc.”

Met de actie ‘Echt niet vandaag’ hoopt de politie in Oost-Nederland mensen vandaag te waarschuwen voor digitale fraude. Bryan juicht het initiatief toe. Ook zij probeert mensen weerbaar te maken tegen phishing en andere vormen van online oplichting. Volgens de IT-kenner wordt het probleem nog altijd onderschat. “Het feit dat iemand niet voor je deur staat, maar zich meldt via bijvoorbeeld Whatsapp, maakt het niet anders.”

Vaak doen digitale dieven zich voor als een bekende. “Trap er niet in. Controleer het”, zegt Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar ben je? Dan kom ik naar je toe’. Je onderbuikgevoel volgen is belangrijk. En laat je nooit onder druk zetten.”

Er zijn manieren om te controleren of een berichtje echt van je zoon of dochter is. “Bericht ze via een ander communicatiekanaal. Dat noemen we out of band. Bijvoorbeeld: als je een sms’je krijgt van iemand die zegt je kind te zijn, bel je kind dan. Op die manier kan je verifiëren: klopt dit wel?”

Ze benadrukt: “Maak nooit zomaar geld over, ook niet als een berichtje van je kind lijkt te komen. Als er echt iets aan de hand is, komen ze wel via een andere manier op de lijn.”

Mkb’ers

Niet alleen particulieren krijgen te maken met online fraude. Ook mkb’ers worden slachtoffer. “Naar schatting gaat het om één op de vijf”, zegt Bryan. “Mkb-bedrijven besteden vaak hun IT uit en kijken er dan niet meer naar om. Maar als mkb’er moet je blijven nadenken over je IT. Stel je voor: wat zou ik doen als ik opeens mijn hele IT-huishouden kwijt ben en bereid je daarop voor.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Haal bijvoorbeeld je klantenbestand offline, tipt Bryan. “Stel dat criminelen je personeelsbestand of klantenbestand stelen, dan nemen ze niet eens meer de moeite om ransomware uit te rollen. Ze zeggen: ‘Hier zijn de gegevens, we gaan het morgen publiceren als je niet betaalt’. Stel dat je binnenhuisschilder bent. Dan gaat het om privéadressen van klanten die op straat komen te liggen. Nou, dan ben je al je klanten kwijt.”

“En alsjeblieft, zet twee-factor-authenticatie aan. Dat is superbelangrijk”, drukt Bryan ondernemers op het hart. “Dat betekent dat als je ergens inlogt, je via je telefoon een bevestiging moet geven. Als mensen dat doen, hebben we negentig procent van de strijd al gewonnen.”

‘Groter dan criminaliteit in winkelstraat’

Ook voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof onderstreept het belang van digitale veiligheid. “Cybercrime is een enorm probleem. Ik denk dat veel mensen niet weten dat het qua omvang al groter is dan de criminaliteit in de winkelstraat. Het is voor heel veel mkb-ondernemers een grote uitdaging.”

Veel ondernemers die het slachtoffer worden van cyberfraude, schamen zich, zegt Vonhof. “Ze voelen zich een beetje dom en doen daarom soms zelfs geen aangifte. Voorop gesteld: het is niet dom, het kan iedereen overkomen. Maar je kan wel heel veel doen om te voorkomen dat die crimineel bij je binnenkomt. Zorg dat je wachtwoorden en back-ups op orde zijn en zet twee-factor-authenticatie aan.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

Vonhof roept ondernemers op aangifte te doen als ze zijn opgelicht. “Zorg dat iedereen weet wat er speelt, wat er aan de hand is, zodat we de boeven ook echt kunnen pakken.” Hij vraagt ondernemers een kijkje te nemen op de website van MKB Nederland en echtnietvandaag.nl. “Daar vind je heel veel informatie over wat je als mkb-ondernemer kan doen om te voorkomen dat jij gehackt wordt.”

Eerder maakte WNL Haagse Lobby deze aflevering over de gevaren van hacks. Luister de podcast hier:

Lees ook: 

Cybercriminelen hebben het gemunt op Nederlandse ondernemers, slachtoffers wanhopen: ‘Ik ben gestopt met tellen bij anderhalf miljoen euro’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuwe kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer