main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2023 — 15:42

Grootste NAVO-oefening ooit met 250 vliegtuigen: ‘Hoop dat mensen dit steeds normaler gaan vinden’

De NAVO houdt tussen 12 en 22 juni de grootste oefening ooit uit de geschiedenis van het bondgenootschap, onder de naam Air Defender 23. De oefening zal worden uitgeoefend boven het Duitse luchtruim. Er zal ook regelmatig boven de Nederlandse landsgrenzen gevlogen worden.

Zeker 10.000 militairen uit 25 landen met 250 vliegtuigen doen mee aan de grootste NAVO-oefening ooit. Tijdens de oefening wordt een aanval op een NAVO-lidstaat gesimuleerd. Volgens functionarissen dient de simulatie als training. Dat niet alleen, de oefening heeft ook als doel om indruk te maken bij bondgenoten en op mogelijk gevaarlijke vijanden zoals Rusland.

NAVO

Luitenant-generaal Ingo Gerhartz van de Duitse luchtmacht zegt dat de oefening ook aantoont dat de NAVO bereid is tot op de centimeter zijn eigen landsgrenzen en grondgebied te verdedigen.

Michael A. Loh, luitenant-generaal en directeur van de Amerikaanse Air National Guard deed in aanloop van de NAVO-oefening er tijdens een persconferentie nog een schepje bovenop. Het zei dat het verder gaat dan afschrikking. “Het gaat over de paraatheid van onze strijdkrachten. Het gaat om coördinatie. Niet alleen bij de NAZO zelf, maar ook met partners en bondgenoten die geen NAVO-lid zijn.”

‘Normaal vinden’

“Ik hoop dat mensen het steeds normaler gaan vinden dat dit erbij hoort. Dat wij militairen en een krijgsmacht hebben die moet oefenen”, zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS, tegen Goedemorgen Nederland.

Ten Broeke gaat verder: “Ik ben heel blij dat Defensie en alles wat met Defensie te maken heeft op meer steun kan rekenen.”

Vertraging vakantievlucht

De historische oefening heeft ook gevolgen voor het normale vluchtverkeer. De 800 vluchten die per dag richting het oosten gaan moeten een andere route vliegen dan gebruikelijk. Dat kan eventueel voor vertraging zorgen voor mensen die op vakantie gaan. “Ik hoop dat mensen begrijpen dat zij hun vakantievlucht even moeten omboeken”, reageert Ten Broeke.

Lees ook: 

Generaal buiten dienst De Kruif verdenkt Rusland van opblazen stuwdam: ‘Duizenden kilo’s springstof nodig’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer