main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2023 — 07:46

BBB Jong wil het helemaal anders doen: ‘Niet je moederpartij afvallen’

Nederland is sinds zaterdag een politieke jongerenorganisatie rijker: BBB Jong. Die staat bewust niet los van de moederpartij, de BoerBoerBeweging (BBB), zodat zij via “korte lijntjes” met de BBB-fracties in de Tweede Kamer, de provincies en de waterschappen de stem “van alle jongeren kan laten horen. Zodat die meegewogen kan worden bij het vaststellen van beleid”, zegt Jurre Boers, voorzitter van BBB Jong.

De JOVD keert zich regelmatig af van het landelijke VVD-beleid, zegt Boers. “Dat is krom. Je kunt het beter met elkaar oplossen in plaats van je moederpartij afvallen.”

De politieke jongerenorganisatie pleit onder meer voor een huis voor elke jongere. Ook wil BBB Jong af van het “stigmatiserende onderscheid” van hoog en laag opgeleiden. “Dat willen we aan de kaak stellen”, zegt Boers. Het mentaal welbevinden van jongeren is een ander speerpunt.

De jongerenorganisatie heeft in elke provincie een eigen afdeling, die kernteams worden genoemd. Deze kernteams gaan in elke provincie debatavonden of bijeenkomsten over actuele plannen organiseren. “Dat is afhankelijk van wat er op dat moment speelt”, vertelt Boers. Wat er onder jongeren leeft, wordt bij de BBB-fracties in Den Haag, provincies en waterschappen onder de aandacht gebracht.

BBB Jong richt zich op jongeren tussen de 14 en 35 jaar en telt nu 2500 leden die allemaal stemrecht hebben. BBB-leden tot 35 jaar worden automatisch lid van de jongerenorganisatie. Tijdens een kick-off event in het Gelderse Doornspijk werd BBB Jong zaterdag officieel gelanceerd. Daar hebben zich zo’n 150 jongeren voor aangemeld, weet Boers.

Politieke leerschool

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans was in het verleden lid van de JOVD. Hij vind de kritische houding ten opzichte van de moederpartij juist belangrijk. “Ik vond het goed dat de JOVD, in mijn tijd maar ook zeker in deze tijd, de partij scherp weet te houden”, zegt de liberaal in Goedemorgen Nederland. “De JOVD plaatst veel kritische artikelen, bijvoorbeeld over asiel en klimaat. Altijd vanuit de gedachte: wat levert beleid op over tien of twintig jaar? Ik vind die blik altijd heel verfrissend en ik neem het altijd mee.”

“Het is niet zo dat je altijd alles overneemt. Soms kan het niet, soms heb je gewoon een andere opvatting. Maar ik lees alles”, zegt Brekelmans, die de JOVD “een goede politieke leerschool” noemt. “Heel veel jongeren studeren en leren van alles, maar niet hoe politiek werkt en welke vaardigheden je nodig hebt in de politiek. Ook voor een nieuwe partij als de BBB is het goed om zo’n politieke leerschool te hebben.”

Lees ook: 

Coalitie in Flevoland mogelijk met BBB, VVD, PVV, SGP en CU

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer