main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 januari 2023 — 16:15

Voorzitter VO-raad: scholen moeten eigen beleid maken over smartphones

De VO-raad vindt een dictaat uit Den Haag over telefoongebruik op school onwenselijk en wil dat scholen in gesprek gaan om tot eigen beleid te komen. De koepelorganisatie van scholen in het voortgezet onderwijs stuurde daarom vandaag een discussiestuk naar haar leden. “We willen dat scholen duidelijk beleid maken”, zegt voorzitter Henk Hagoort.

De discussie over het wel of niet toestaan van mobieltjes op school laaide op nadat CDA-Kamerlid René Peters een paar weken geleden pleitte voor een verbod op mobieltjes op basis- en middelbare scholen. Hagoort is geen voorstander van een landelijk verbod, maar wil voorkomen dat “we aan leraren vragen om per leerling of per klas te onderhandelen” over telefoongebruik.

“Onze oproep is om op schoolniveau met ouders, leerlingen en leraren hier een goed gesprek over te hebben en vervolgens een beslissing te nemen”, zegt Hagoort in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Veel scholen hebben al regels om het gebruik van mobieltjes in de klas tegen te gaan, maar dat is nu een lappendeken. Hagoort: “We weten in ieder geval dat het niet werkt om geen beleid te maken. Ik ken voorbeelden van scholen die na goede afspraken met ouders, leerlingen en leraren in het regelement regels hebben opgesteld over het gebruik van mobieltjes op school.” Dat werkt goed, zegt de VO-raad-voorman.

Een landelijk verbod zorgt ervoor dat scholen geen maatwerk kunnen toepassen, waarschuwt hij. “Met een landelijk verbod voorkom je een goed gesprek op school en doen we het in de ban omdat Den Haag het zegt. Ik denk dat je er echt een goed gesprek over moet hebben. Het gaat namelijk om meer dan alleen mobiele telefoons. Het gaat ook over computers en iPads in de les.”

‘Fijnmazigheid regel je niet in Den Haag’

Op de meeste scholen is het gebruik van de telefoon in de klas niet toegestaan, blijkt uit een inventarisatie van de NRC. Op het Calvijn College in Goes geldt een telefoonverbod voor de hele school. Ook op het Alfrinkcollege in Deurne is het beleid: thuis of in de kluis. Op andere scholen worden de telefoons vooral verboden in het klaslokaal, maar er zijn ook enkele onderwijsinstellingen die de technische mogelijkheden die de telefoon biedt juist omarmen.

Hagoort vindt het ook niet erg als het beleid per school anders is. Voor de VO-raad is het belangrijk dat een school beleid heeft, wat dat dan ook is. “Een school kan vinden dat de nadelen opwegen tegen de voordelen. Er zijn ook scholen die het alleen willen verbieden in de klas, maar niet tijdens pauzes. Die fijnmazigheid kun je niet regelen in Den Haag.”

Lees ook: 

CDA: verbied mobieltje in klas basis- en middelbare school

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer