main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 oktober 2022 — 09:17

CDA en VVD willen energiemarkt aanpakken: ‘De consument staat centraal’

Coalitiepartijen CDA en VVD willen de huidige energiemarkt op de schop nemen. Zo moeten consumenten beter beschermd worden tegen exorbitante stijgingen van de energieprijs.

De consument een centrale plek geven op de energiemarkt. Dat is de kern van het verhaal van de CDA en VVD. “De consument moet beter beschermd worden dan nu het geval is”, legt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal uit bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Energiemarkt op slot

Dat is broodnodig volgens de CDA’er. Want hij ziet nu dat als de energiemarkt onder druk staat, de consument onvoldoende beschermd wordt. Bijvoorbeeld in het geval van een faillissement. “Mensen raken voorschotbedragen kwijt en het is onduidelijk wat de voorwaarden zijn als je naar een nieuwe energieleverancier moet.”

In de huidige energiemarkt is het bijna onmogelijk om van energieleverancier over te stappen, voegt Bontenbal er nog aan toe. De energiemarkt zit als het ware “op slot”. Dat komt door de enorm hoge energieprijzen en de modelcontracten. Wie namelijk wil overstappen naar een nieuwe energieleverancier is overgeleverd aan zo’n modelcontract. “En daar betaal je de hoofdprijs voor, dus stapt niemand over”, zegt de politicus.

Faillissement energieleverancier

Om de markt weer van het slot te halen wil Bontenbal dat “leveranciers weer verplicht een jaarcontract moeten aanbieden”. Dat zou het voor de consument weer aantrekkelijker worden om over te stappen. Ook als een energieleverancier failliet gaat.

Het komt erop neer dat de andere leverancier dan het contract van de voorganger moet overnemen. Sanne de Jong, manager energievergelijkingssite gaslicht.com, snapt dat dit “voor de consument heel mooi is”. Echter, vanuit leveranciersperspectief vraagt zij zich af hoe dat bewerkstelligd moet worden. Want wat als de prijzen op de energiemarkt ineens totaal veranderen? “Hoe gaat de leverancier dat dan financieren? En wie betaalt dat dan in dit plan?”, vraagt De Jong zich af.

Bontenbal denkt aan het systeem in Engeland. Als een bedrijf failliet gaat wordt het klantenbestand overgebracht naar een andere leverancier die daar dan een bod op mag doen. Indien er contracten tussen zitten die heel ongunstig zijn voor de leverancier, dan mag die ook een negatief bod doen. Dat houdt in dat de leverancier wordt betaald om de klant over te nemen.

‘Daar zit de pijn van de energiemarkt’

Energieleveranciers mogen – tot voor het prijsplafond – zelf hun energietarieven en contractvoorwaarden bepalen. Dat is hoe de vrije markt werkt, maar het is tegelijkertijd ook het pijnpunt van de energiemarkt, stelt de CDA’er. “Het is het afgelopen decennium doorgeschoten. Dat zien wij ook op andere terreinen, zoals de zorg.”

Leer van het verleden en beteugel de markt, klinkt het devies van Bontenbal. “De markt moet ten dienste staan van de samenleving en niet andersom.”

Kritiek op toezichthouder ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt onder meer toezicht op het consumentenrecht en “mag scherper gaan toezien” op de energiemarkt, zegt Bontenbal. In gesprek met het Kamerlid heeft ACM ook toegegeven te naïef te zijn geweest. “Met ons plan hopen wij dat de ACM en ook de minister ertoe te bewegen hier strakker in te gaan grijpen.”

LEES OOK: Steeds meer Nederlanders willen stroomtarief per uur om torenhoge energierekening

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer