main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 11:22

Windhoos richt veel schade aan in Zierikzee, een dode en negen gewonden: ‘Mensen moeten ook vandaag alert zijn’

Een windhoos in Zierikzee heeft maandag erg veel schade aangericht. Diverse woningen raakten flink beschadigd en een 73-jarige vrouw uit Wassenaar is om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Negen mensen zijn gewond geraakt. Op dit moment wordt de schade opgemaakt.

“In het centrum zijn heel veel plekken nog afgezet met rood lint door de brandweer, nog niet alle dakpannen zijn inmiddels verwijderd”, zegt Eric Holm, verslaggever bij Omroep Zeeland. “Het kan natuurlijk zomaar zijn dat wanneer je ergens langsloopt er nog een loszittende dakpan naar beneden valt. Dus mensen moeten gewoon alert zijn.”

De veiligheidsregio Zeeland heeft niet meer informatie over hoe de vrouw om het leven is gekomen of hoe de slachtoffers gewond zijn geraakt. Acht personen raakten lichtgewond en zijn ter plekke door hulpdiensten behandeld aan hun verwondingen. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

‘Aantal woningen is onbewoonbaar’

Woning voor woning werd maandagavond gecontroleerd om te kijken of mensen terug naar huis konden. “De gemeente in combinatie met de Veiligheidsregio heeft er wel voor gekozen om het gebied zowel in het centrum als in één van de buitenwijken te laten beveiligen”, vertelt Holm in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Een aantal woningen zijn namelijk onbewoonbaar verklaard. Mensen moesten elders overnachten, en je wil natuurlijk mensen niet op ideeën brengen. Er staan hier overal nog heel veel spullen.” De gemeente heeft bewoners die niet terug naar huis konden en die zelf geen opvang konden regelen een alternatieve slaapplek aangeboden.

‘Verzekeringsmaatschappij gaat veel overuren maken vandaag’

Over de precieze schade kan nog weinig gezegd worden. “Wat ik wel inmiddels heb begrepen is dat een Zeeuwse verzekeringsmaatschappij, de ZLM, honderden meldingen heeft gekregen”, zegt Holm. “Vandaag is de gemeente in combinatie met de woningcorporatie en stichting Salvage begonnen met het opnemen van de schade om te kijken wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Vandaag zal daar een vervolg mee worden gemaakt. Ik denk dat ZLM heel veel overuren gaat maken.”

LEES OOK: Tien tot twintig huurhuizen onbewoonbaar door windhoos Zierikzee

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer