main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 11:22

Windhoos richt veel schade aan in Zierikzee, een dode en negen gewonden: ‘Mensen moeten ook vandaag alert zijn’

Een windhoos in Zierikzee heeft maandag erg veel schade aangericht. Diverse woningen raakten flink beschadigd en een 73-jarige vrouw uit Wassenaar is om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Negen mensen zijn gewond geraakt. Op dit moment wordt de schade opgemaakt.

“In het centrum zijn heel veel plekken nog afgezet met rood lint door de brandweer, nog niet alle dakpannen zijn inmiddels verwijderd”, zegt Eric Holm, verslaggever bij Omroep Zeeland. “Het kan natuurlijk zomaar zijn dat wanneer je ergens langsloopt er nog een loszittende dakpan naar beneden valt. Dus mensen moeten gewoon alert zijn.”

De veiligheidsregio Zeeland heeft niet meer informatie over hoe de vrouw om het leven is gekomen of hoe de slachtoffers gewond zijn geraakt. Acht personen raakten lichtgewond en zijn ter plekke door hulpdiensten behandeld aan hun verwondingen. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

‘Aantal woningen is onbewoonbaar’

Woning voor woning werd maandagavond gecontroleerd om te kijken of mensen terug naar huis konden. “De gemeente in combinatie met de Veiligheidsregio heeft er wel voor gekozen om het gebied zowel in het centrum als in één van de buitenwijken te laten beveiligen”, vertelt Holm in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Een aantal woningen zijn namelijk onbewoonbaar verklaard. Mensen moesten elders overnachten, en je wil natuurlijk mensen niet op ideeën brengen. Er staan hier overal nog heel veel spullen.” De gemeente heeft bewoners die niet terug naar huis konden en die zelf geen opvang konden regelen een alternatieve slaapplek aangeboden.

‘Verzekeringsmaatschappij gaat veel overuren maken vandaag’

Over de precieze schade kan nog weinig gezegd worden. “Wat ik wel inmiddels heb begrepen is dat een Zeeuwse verzekeringsmaatschappij, de ZLM, honderden meldingen heeft gekregen”, zegt Holm. “Vandaag is de gemeente in combinatie met de woningcorporatie en stichting Salvage begonnen met het opnemen van de schade om te kijken wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn. Vandaag zal daar een vervolg mee worden gemaakt. Ik denk dat ZLM heel veel overuren gaat maken.”

LEES OOK: Tien tot twintig huurhuizen onbewoonbaar door windhoos Zierikzee

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in