main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 mei 2022 — 09:38

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking ‘schrikbarend slecht geregeld’ in Nederland

De toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de Nederlandse samenleving moet beter. De gebouwen zijn moeilijk bereikbaar, websites zijn er niet op ingesteld en ook de overheid laat veel taken liggen om voor verbetering te zorgen.

Eén op de acht mensen in Nederland heeft een beperking, maar nog altijd zijn veel plekken voor hen ontoegankelijk. “We hebben ongeveer honderdduizend openbare ruimtes in ons land en slechts 20 procent is echt toegankelijk voor iedereen”, brengt Tweede Kamerlid namens het CDA Lucille Werner, die zelf slecht ter been is, een van de problemen in kaart.

Digitaliseren

Zelfs op het gebied van digitalisatie is het niet allemaal goed geregeld zegt Werner, te gast bij Goedemorgen Nederland. “Het is schrikbarend slecht gesteld in ons land, zeker de overheidssites.”

Dan gaat het al om iets eenvoudigs als het aangaan van een koopovereenkomst online. Vaak ontbreekt ondertiteling bij filmpjes, hebben veel websites geen ‘lees voor’ knop of is het voor mensen moeilijk om alles goed te kunnen vinden. “Daardoor lopen bedrijven ook ontzettend veel geld mis. Op jaarbasis bijna 3,5 miljard aan e-commerce. Er zit zoveel potentieel bij mensen met een handicap die ook gewoon willen kopen.”

Regeringscommissaris

Het CDA pleit ervoor om de problemen op te lossen middels een regeringscommissaris. De vraag rijst of dit wel helpt, aangezien veel ministers en staatssecretarissen veel van dit soort nodige taken al in hun portefeuille hebben.

“Toegankelijkheid draait niet alleen om de overheid”, zegt Werner. “Het draait ook om het bedrijfsleven, om MKB, om ons allemaal. We moeten die inclusiviteit en toegankelijkheid tussen de oren krijgen. Dan werkt een boegbeeld die hier voor staat zeker.”

“Het is schrijnend om te zeggen, maar in vrijwel alle sectoren lopen mensen met een handicap achter”, gaat het Kamerlid verder. “Wij denken er niet meteen aan, omdat het zo gecompliceerd is. Daarom is zo’n regeringscommissaris zo ongelooflijk belangrijk. Wij mogen de 2,3 miljoen mensen met een handicap in ons land mogen nooit vergeten. Het is een tekortkoming van de samenleving op het moment dat wij hen uitsluiten.”

Emancipatiebeleid

Nederland heeft een emancipatiebeleid “als het gaat om vrouwen en LHBTI”. Daar vallen mensen met een beperking dus niet onder. Tot verbazing van Werner. “Mensen met een handicap lopen achter, hoe kan het dan zo zijn dat zij niet voorkomen in het emancipatiebeleid.”

Volgens Werner valt het wel degelijk onder emancipatie. “Het heeft met eigen regie te maken. Op het moment dat het de boel niet toegankelijk is, hoe kun je dan je eigen regie voeren.”

Werken

Dan is er ook nog het puntje arbeid. Vaak komen mensen met een handicap namelijk moeilijk aan een baan. Dat heeft twee kanten volgens Werner. Enerzijds is dat de emancipatiekant en “25 procent van de werkgevers ziet mensen met een handicap niet zitten als werknemer”.

Er wordt “te veel gedacht in termen van zorg” en niet gekeken “naar het potentieel” dat zij in zich hebben. Het is ook “absoluut niet” zo dat een werkgever een risico neemt door iemand met een beperking aan te nemen volgens Werner. “Het is fantastisch om met mensen met een handicap samen te werken. Het zijn ontzettende trouwe werknemers en het is goed voor je bedrijf om die diversiteit te hebben. En om te bezien vanuit de optiek van iemand met een handicap is van waarde voor ieder bedrijf.”

LEES OOK: ‘Bekennen racisme in toeslagenaffaire heeft geen zin’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer