main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2021 — 08:59

Vonhof (MKB-Nederland) over eis FNV: ‘Onmogelijk voor werkgevers om nog fatsoenlijk gesprek te voeren’

Vakbond FNV wil dat iedere werknemer er 100 euro bruto per maand bij krijgt. Dat bedrag moet bovenop de inflatiecorrectie komen. Werkgevers zijn kritisch. De centrale looneis maakt het “onmogelijk voor werkgevers om aan de cao-tafel nog een fatsoenlijk gesprek te voeren”, waarschuwt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vonhof wijst op de gevolgen voor het bedrijfsleven en ondernemers. “Je zult maar in een sector zitten waar het helemaal niet goed gaat. Dan werkt een centrale looneis met hele getallen niet.” Volgens hem is het in verschillende sectoren nog onzeker door corona.

FNV kiest dit jaar niet voor een looneis in procenten, met als doel de loonkloof te verkleinen. Voor iemand die het minimumloon verdient betekent de 100 euro per maand namelijk een loonsverhoging van 7,9 procent, terwijl het voor iemand met een modaal salaris 5,5 procent meer loon is en voor werknemers met drie keer modaal 3,1 procent meer salaris betekent. Maar in de praktijk is het zo dat er “veel cao’s met verschillende afspraken zijn, voor verschillende groepen”, zegt Vonhof. “Vaak zie je dat er in de top van bedrijven een hele andere beloningssystematiek is dan in de cao.”

MKB: meer besteedbaar inkomen

“We steunen wel wat FVN vraagt”, zegt Vonhof. “Dat is namelijk meer besteedbaar inkomen voor mensen.” Dat is iets waar we “met z’n allen naar op zoek zijn”, zegt hij.

Maar MKB-Nederland “gaat het niet om de bovenkant van het loongebouw”. “Meer bruto geld levert over het algemeen weinig netto besteedbaar inkomen op. Dat is ons bezwaar. Je moet ervoor zorgen dat mensen meer overhouden van wat ze bruto verdienen. We roepen het kabinet op om daar wat aan te doen, zodat mensen meer kunnen besteden. Volgens mij is dat de oplossing”, aldus Vonhof.

‘Centrale looneis in een nieuw jasje’

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW komt de boodschap van FNV feitelijk neer op een “centrale looneis in een nieuw jasje”. Maar wat mogelijk is aan loonsverhogingen zal per sector verschillen en hoort gewoon thuis op de verschillende cao-tafels, geeft de lobbyorganisatie van het Nederlandse bedrijfsleven aan. “Er zijn sectoren waar sprake is van grote onzekerheid door corona en er zijn sectoren die goed draaien.”

FNV wil dat cruciale beroepen aantrekkelijker worden door de lonen te laten stijgen. Ook pleit de bond al langer voor een minimumloon van 14 euro per uur. Dat zou dan door iedereen vanaf 18 jaar moeten worden verdiend.

Verder gaat de grootste vakbond van Nederland nog meer inzetten op vaste banen in plaats van allerlei flexconstructies en tijdelijke banen. Na de coronacrisis wil FNV de fouten van de financiële crisis voorkomen, stelt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. “Toen gingen aandeelhouders ervandoor met de winsten en werknemers betaalden de prijs in minder zekerheid en loon. Het is nu echt keihard nodig de balans te herstellen.”

Door de krapte aan personeel in veel sectoren heeft FNV een goede uitgangspositie, verwacht Boufangacha. “Maar we eisen nu daden, flink meer contracten voor onbepaalde tijd voor al het structurele werk dat er is.”

VNO-NCW weet ook dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Daarom vinden de werkgevers het juist belangrijk dat “we met elkaar zorgen” dat iedereen die nog niet werkt, kan gaan werken of meer uren kan gaan maken. Ook zou het zaak zijn dat de productiviteit wordt verhoogd door innovatie en digitalisering.

LEES OOK: Prinsjesdag: ‘Er wordt veel extra geld uitgegeven ondanks dat het kabinet demissionair is’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer