main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 08:55

Meerdaagse evenementen weer toegestaan, niet alle festivalondernemers zijn blij

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden vanaf 25 september weer mogelijk, melden ingewijden. Wel wordt er gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit. Over het percentage en mogelijk andere voorwaarden wordt nog verder gesproken.

Festivaldirecteur Rien Somers is blij met de versoepelingen. “We hebben een groot testevent gehad in de vorm van de Formule 1. Ik heb weinig gehoord dat er veel fout gegaan is. Mensen zijn terug van vakantie gekomen, dat is kennelijk ook allemaal goed gegaan. Het vaccin doet gewoon zijn werk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik kijk er naar uit om mensen weer door de poort te zien komen. Ik heb vaak gehoord dat mensen weer toe zijn aan een festival.”

Eendaagse evenementen waren al onder voorwaarden toegestaan. Voor de nieuwe versoepelingen wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee. De moeilijkheid is dat bij meerdaagse evenementen na 24 uur weer een check nodig is.

‘Dode mus’

Er klinkt ook kritiek. Niet alle festivalondernemers zijn blij met de versoepeling, vanwege de voorwaarden die gesteld zijn. Zo zou het niet mogelijk zijn om met 75 procent van de normale capaciteit een rendabel festival te organiseren. Ook zou demissionair minister Hugo de Jonge aan concertorganisator MOJO hebben gevraagd om geen dance events te organiseren, vertelde de directeur van de organisatie, Ruben Brouwer, gisteravond in Op1. “Eigenlijk werd er verzocht om het dansen te verbieden.” Brouwer sprak van een “dode mus”.

Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma probeert het demissionair kabinet zo ver te gaan als mogelijk is. “Voor heel veel ondernemers is het gelukkig zo geweest dat er weer wat dingen konden de afgelopen tijd. Je hoopt natuurlijk naar een situatie te gaan dat je nog meer kan als ondernemer, maar het virus is niet weg. Dat maakt het zo ingewikkeld”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Wiersma erkent dat “sommige dingen niet goed uit te leggen zijn”. “We willen allemaal weer naar een festival en het leuk hebben. Gelukkig kan dat op heel veel momenten weer. Ik ben dit weekend in Utrecht nog naar een festival geweest, wat buiten was. Hopelijk kan er straks nog veel meer. Dat willen we met z’n allen. Het is harstikke zuur als je al jaren dit doet en zag dat het de afgelopen jaren heel slecht ging, en je de boel misschien wel hebt moeten opgeven.”

Toch steun voor sector?

Festivalondernemers stellen ook dat de versoepelingen te laat komen, omdat het festivalseizoen bijna voorbij is. In de herfst een festival organiseren zou te risicovol zijn, vanwege mogelijk slecht weer en een lage opkomst. “Ondernemers zijn heel creatief in van alles bedenken. Het is heel moeilijk, maar ik geloof dat ondernemers er alles aan gaan doen”, zegt Wiersma. “En ik hoop dat ondernemers erop vertrouwen dat wij het maximaal mogelijke doen.”

Maar het is nog onduidelijk of de sector wordt gecompenseerd. Het kabinet stopt in principe per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen. Wiersma sluit een nieuwe tegemoetkoming niet uit. “Bij de vorige persconferentie is er specifiek over de nachthoreca gezegd: als je met maatregelen van de overheid te maken hebt, is het ook logisch dat er aan de andere kant wordt gezorgd dat ze je ook helpen. Hoe dat er precies uit gaat zien, moeten we tot vanavond afwachten”, aldus de staatssecretaris.

1,5 meter vervalt

Zondag lekte na het kabinetsoverleg in het Catshuis al uit dat onder meer de 1,5 meterregel vanaf 25 september vervalt. In plaats daarvan moeten mensen op meer plekken bewijs overleggen dat ze gevaccineerd, negatief getest of hersteld zijn.

Dat betekent voor eendaagse evenementen en andere grote bijeenkomsten binnen, dat mensen gewoon weer mogen staan en heen en weer lopen. Nu geldt nog dat evenementen binnen geplaceerd moeten zijn met een maximale benutte capaciteit van twee derde van de ruimte.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei maandag in Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aan stond te komen dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht in een persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

LEES OOK: Burgemeester Haarlem: ‘Horecaondernemers worden gecontroleerd op naleving coronapas’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer