main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 08:55

Meerdaagse evenementen weer toegestaan, niet alle festivalondernemers zijn blij

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden vanaf 25 september weer mogelijk, melden ingewijden. Wel wordt er gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit. Over het percentage en mogelijk andere voorwaarden wordt nog verder gesproken.

Festivaldirecteur Rien Somers is blij met de versoepelingen. “We hebben een groot testevent gehad in de vorm van de Formule 1. Ik heb weinig gehoord dat er veel fout gegaan is. Mensen zijn terug van vakantie gekomen, dat is kennelijk ook allemaal goed gegaan. Het vaccin doet gewoon zijn werk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik kijk er naar uit om mensen weer door de poort te zien komen. Ik heb vaak gehoord dat mensen weer toe zijn aan een festival.”

Eendaagse evenementen waren al onder voorwaarden toegestaan. Voor de nieuwe versoepelingen wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee. De moeilijkheid is dat bij meerdaagse evenementen na 24 uur weer een check nodig is.

‘Dode mus’

Er klinkt ook kritiek. Niet alle festivalondernemers zijn blij met de versoepeling, vanwege de voorwaarden die gesteld zijn. Zo zou het niet mogelijk zijn om met 75 procent van de normale capaciteit een rendabel festival te organiseren. Ook zou demissionair minister Hugo de Jonge aan concertorganisator MOJO hebben gevraagd om geen dance events te organiseren, vertelde de directeur van de organisatie, Ruben Brouwer, gisteravond in Op1. “Eigenlijk werd er verzocht om het dansen te verbieden.” Brouwer sprak van een “dode mus”.

Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma probeert het demissionair kabinet zo ver te gaan als mogelijk is. “Voor heel veel ondernemers is het gelukkig zo geweest dat er weer wat dingen konden de afgelopen tijd. Je hoopt natuurlijk naar een situatie te gaan dat je nog meer kan als ondernemer, maar het virus is niet weg. Dat maakt het zo ingewikkeld”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Wiersma erkent dat “sommige dingen niet goed uit te leggen zijn”. “We willen allemaal weer naar een festival en het leuk hebben. Gelukkig kan dat op heel veel momenten weer. Ik ben dit weekend in Utrecht nog naar een festival geweest, wat buiten was. Hopelijk kan er straks nog veel meer. Dat willen we met z’n allen. Het is harstikke zuur als je al jaren dit doet en zag dat het de afgelopen jaren heel slecht ging, en je de boel misschien wel hebt moeten opgeven.”

Toch steun voor sector?

Festivalondernemers stellen ook dat de versoepelingen te laat komen, omdat het festivalseizoen bijna voorbij is. In de herfst een festival organiseren zou te risicovol zijn, vanwege mogelijk slecht weer en een lage opkomst. “Ondernemers zijn heel creatief in van alles bedenken. Het is heel moeilijk, maar ik geloof dat ondernemers er alles aan gaan doen”, zegt Wiersma. “En ik hoop dat ondernemers erop vertrouwen dat wij het maximaal mogelijke doen.”

Maar het is nog onduidelijk of de sector wordt gecompenseerd. Het kabinet stopt in principe per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen. Wiersma sluit een nieuwe tegemoetkoming niet uit. “Bij de vorige persconferentie is er specifiek over de nachthoreca gezegd: als je met maatregelen van de overheid te maken hebt, is het ook logisch dat er aan de andere kant wordt gezorgd dat ze je ook helpen. Hoe dat er precies uit gaat zien, moeten we tot vanavond afwachten”, aldus de staatssecretaris.

1,5 meter vervalt

Zondag lekte na het kabinetsoverleg in het Catshuis al uit dat onder meer de 1,5 meterregel vanaf 25 september vervalt. In plaats daarvan moeten mensen op meer plekken bewijs overleggen dat ze gevaccineerd, negatief getest of hersteld zijn.

Dat betekent voor eendaagse evenementen en andere grote bijeenkomsten binnen, dat mensen gewoon weer mogen staan en heen en weer lopen. Nu geldt nog dat evenementen binnen geplaceerd moeten zijn met een maximale benutte capaciteit van twee derde van de ruimte.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei maandag in Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aan stond te komen dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht in een persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

LEES OOK: Burgemeester Haarlem: ‘Horecaondernemers worden gecontroleerd op naleving coronapas’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer