main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 08:55

Meerdaagse evenementen weer toegestaan, niet alle festivalondernemers zijn blij

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden vanaf 25 september weer mogelijk, melden ingewijden. Wel wordt er gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit. Over het percentage en mogelijk andere voorwaarden wordt nog verder gesproken.

Festivaldirecteur Rien Somers is blij met de versoepelingen. “We hebben een groot testevent gehad in de vorm van de Formule 1. Ik heb weinig gehoord dat er veel fout gegaan is. Mensen zijn terug van vakantie gekomen, dat is kennelijk ook allemaal goed gegaan. Het vaccin doet gewoon zijn werk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik kijk er naar uit om mensen weer door de poort te zien komen. Ik heb vaak gehoord dat mensen weer toe zijn aan een festival.”

Eendaagse evenementen waren al onder voorwaarden toegestaan. Voor de nieuwe versoepelingen wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee. De moeilijkheid is dat bij meerdaagse evenementen na 24 uur weer een check nodig is.

‘Dode mus’

Er klinkt ook kritiek. Niet alle festivalondernemers zijn blij met de versoepeling, vanwege de voorwaarden die gesteld zijn. Zo zou het niet mogelijk zijn om met 75 procent van de normale capaciteit een rendabel festival te organiseren. Ook zou demissionair minister Hugo de Jonge aan concertorganisator MOJO hebben gevraagd om geen dance events te organiseren, vertelde de directeur van de organisatie, Ruben Brouwer, gisteravond in Op1. “Eigenlijk werd er verzocht om het dansen te verbieden.” Brouwer sprak van een “dode mus”.

Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma probeert het demissionair kabinet zo ver te gaan als mogelijk is. “Voor heel veel ondernemers is het gelukkig zo geweest dat er weer wat dingen konden de afgelopen tijd. Je hoopt natuurlijk naar een situatie te gaan dat je nog meer kan als ondernemer, maar het virus is niet weg. Dat maakt het zo ingewikkeld”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Wiersma erkent dat “sommige dingen niet goed uit te leggen zijn”. “We willen allemaal weer naar een festival en het leuk hebben. Gelukkig kan dat op heel veel momenten weer. Ik ben dit weekend in Utrecht nog naar een festival geweest, wat buiten was. Hopelijk kan er straks nog veel meer. Dat willen we met z’n allen. Het is harstikke zuur als je al jaren dit doet en zag dat het de afgelopen jaren heel slecht ging, en je de boel misschien wel hebt moeten opgeven.”

Toch steun voor sector?

Festivalondernemers stellen ook dat de versoepelingen te laat komen, omdat het festivalseizoen bijna voorbij is. In de herfst een festival organiseren zou te risicovol zijn, vanwege mogelijk slecht weer en een lage opkomst. “Ondernemers zijn heel creatief in van alles bedenken. Het is heel moeilijk, maar ik geloof dat ondernemers er alles aan gaan doen”, zegt Wiersma. “En ik hoop dat ondernemers erop vertrouwen dat wij het maximaal mogelijke doen.”

Maar het is nog onduidelijk of de sector wordt gecompenseerd. Het kabinet stopt in principe per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen. Wiersma sluit een nieuwe tegemoetkoming niet uit. “Bij de vorige persconferentie is er specifiek over de nachthoreca gezegd: als je met maatregelen van de overheid te maken hebt, is het ook logisch dat er aan de andere kant wordt gezorgd dat ze je ook helpen. Hoe dat er precies uit gaat zien, moeten we tot vanavond afwachten”, aldus de staatssecretaris.

1,5 meter vervalt

Zondag lekte na het kabinetsoverleg in het Catshuis al uit dat onder meer de 1,5 meterregel vanaf 25 september vervalt. In plaats daarvan moeten mensen op meer plekken bewijs overleggen dat ze gevaccineerd, negatief getest of hersteld zijn.

Dat betekent voor eendaagse evenementen en andere grote bijeenkomsten binnen, dat mensen gewoon weer mogen staan en heen en weer lopen. Nu geldt nog dat evenementen binnen geplaceerd moeten zijn met een maximale benutte capaciteit van twee derde van de ruimte.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei maandag in Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aan stond te komen dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht in een persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

LEES OOK: Burgemeester Haarlem: ‘Horecaondernemers worden gecontroleerd op naleving coronapas’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby

Luister nu naar de nieuwste aflevering van WNL Haagse Lobby! Martijn de Greve gaat met de gasten in gesprek over de verzoeningspoging van politiek Den Haag met de aanstelling van een bemiddelaar om te voorkomen dat de boerenprotesten nog verder escaleren.
Te gast zijn:
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
– Europarlementariër van de SGP Bert-Jan Ruissen
Maandagavond 20.30
Verdachte inbreker wordt opgespoord door ‘Find My AirPods’

Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…

Lees meer

Drie verdachten tot levenslang veroordeeld in Caloh Wagoh-proces

De rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…

Lees meer

Ook groot pensioenfonds PMT besluit pensioenen te verhogen

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…

Lees meer

Kabinet: gemeenten zien toch ruimte voor hogere energietoeslag

Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…

Lees meer

Ziekenhuizen nemen hoogste aantal coronapatiënten op sinds april

De Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…

Lees meer

Thom de Graaf waarschuwt opnieuw voor ontbreken crisiswetgeving bij nieuwe coronagolf

Vicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…

Lees meer

Kabinet akkoord met toetreding Zweden en Finland tot NAVO

Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…

Lees meer

Angst voor recessie zorgt voor enorme daling waarde euro: laagste niveau in 20 jaar

De euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…

Lees meer

Politieactie tegen mensensmokkel in Duitsland en ook in Nederland

De Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…

Lees meer

Gezondheidsraad adviseert geen bevolkingsonderzoek huidkanker

Om huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…

Lees meer

Verschillende distributiecentra van supermarkten nog steeds geblokkeerd

Verschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…

Lees meer

Mkb’ers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers

Kleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…

Lees meer

Supermarkten bekijken of ze schade blokkadeacties boeren kunnen verhalen

Supermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…

Lees meer

Gevangenen zamelen geld in voor familie van Gino

De gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…

Lees meer

Voorzitter LTO-Nederland: ‘We hebben drie harde eisen voor Remkes’

De boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in