main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 08:55

Meerdaagse evenementen weer toegestaan, niet alle festivalondernemers zijn blij

Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden vanaf 25 september weer mogelijk, melden ingewijden. Wel wordt er gedacht aan een maximaal aantal bezoekers van 75 procent van de normale capaciteit. Over het percentage en mogelijk andere voorwaarden wordt nog verder gesproken.

Festivaldirecteur Rien Somers is blij met de versoepelingen. “We hebben een groot testevent gehad in de vorm van de Formule 1. Ik heb weinig gehoord dat er veel fout gegaan is. Mensen zijn terug van vakantie gekomen, dat is kennelijk ook allemaal goed gegaan. Het vaccin doet gewoon zijn werk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik kijk er naar uit om mensen weer door de poort te zien komen. Ik heb vaak gehoord dat mensen weer toe zijn aan een festival.”

Eendaagse evenementen waren al onder voorwaarden toegestaan. Voor de nieuwe versoepelingen wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten. Daarvoor kan de app CoronaCheck gebruikt worden, maar misschien kunnen organisatoren ook hun eigen testcapaciteit organiseren, is het idee. De moeilijkheid is dat bij meerdaagse evenementen na 24 uur weer een check nodig is.

‘Dode mus’

Er klinkt ook kritiek. Niet alle festivalondernemers zijn blij met de versoepeling, vanwege de voorwaarden die gesteld zijn. Zo zou het niet mogelijk zijn om met 75 procent van de normale capaciteit een rendabel festival te organiseren. Ook zou demissionair minister Hugo de Jonge aan concertorganisator MOJO hebben gevraagd om geen dance events te organiseren, vertelde de directeur van de organisatie, Ruben Brouwer, gisteravond in Op1. “Eigenlijk werd er verzocht om het dansen te verbieden.” Brouwer sprak van een “dode mus”.

Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma probeert het demissionair kabinet zo ver te gaan als mogelijk is. “Voor heel veel ondernemers is het gelukkig zo geweest dat er weer wat dingen konden de afgelopen tijd. Je hoopt natuurlijk naar een situatie te gaan dat je nog meer kan als ondernemer, maar het virus is niet weg. Dat maakt het zo ingewikkeld”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Wiersma erkent dat “sommige dingen niet goed uit te leggen zijn”. “We willen allemaal weer naar een festival en het leuk hebben. Gelukkig kan dat op heel veel momenten weer. Ik ben dit weekend in Utrecht nog naar een festival geweest, wat buiten was. Hopelijk kan er straks nog veel meer. Dat willen we met z’n allen. Het is harstikke zuur als je al jaren dit doet en zag dat het de afgelopen jaren heel slecht ging, en je de boel misschien wel hebt moeten opgeven.”

Toch steun voor sector?

Festivalondernemers stellen ook dat de versoepelingen te laat komen, omdat het festivalseizoen bijna voorbij is. In de herfst een festival organiseren zou te risicovol zijn, vanwege mogelijk slecht weer en een lage opkomst. “Ondernemers zijn heel creatief in van alles bedenken. Het is heel moeilijk, maar ik geloof dat ondernemers er alles aan gaan doen”, zegt Wiersma. “En ik hoop dat ondernemers erop vertrouwen dat wij het maximaal mogelijke doen.”

Maar het is nog onduidelijk of de sector wordt gecompenseerd. Het kabinet stopt in principe per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen. Wiersma sluit een nieuwe tegemoetkoming niet uit. “Bij de vorige persconferentie is er specifiek over de nachthoreca gezegd: als je met maatregelen van de overheid te maken hebt, is het ook logisch dat er aan de andere kant wordt gezorgd dat ze je ook helpen. Hoe dat er precies uit gaat zien, moeten we tot vanavond afwachten”, aldus de staatssecretaris.

1,5 meter vervalt

Zondag lekte na het kabinetsoverleg in het Catshuis al uit dat onder meer de 1,5 meterregel vanaf 25 september vervalt. In plaats daarvan moeten mensen op meer plekken bewijs overleggen dat ze gevaccineerd, negatief getest of hersteld zijn.

Dat betekent voor eendaagse evenementen en andere grote bijeenkomsten binnen, dat mensen gewoon weer mogen staan en heen en weer lopen. Nu geldt nog dat evenementen binnen geplaceerd moeten zijn met een maximale benutte capaciteit van twee derde van de ruimte.

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei maandag in Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aan stond te komen dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar dinsdag pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht in een persconferentie door demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge.

LEES OOK: Burgemeester Haarlem: ‘Horecaondernemers worden gecontroleerd op naleving coronapas’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer