main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 augustus 2021 — 13:11

Waarom zijn millennials in de ban van crypto? ‘Hebben vertrouwen in digitale wereld’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Sinds januari is het aantal transacties met cryptovaluta vijf keer zo veel geworden. Vooral millennials zijn in de ban van het snelle geld. Dat komt omdat zij niet beter weten dan dat de digitale wereld bestaat, zegt trendwatcher Farid Tabarki in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Want geld is vertrouwen, zegt Tabarki. “Het boeiende van geld is dat we het op allemaal manieren kunnen organiseren.” Maar is crypto écht geld? Dat is een moeilijke vraag, zegt hij. “Ja en nee. Nee, het is geen geld want het is geen betaalmiddel. Met de euro mag je volgens de overheid betalen, met crypto niet. Tegelijkertijd kún je met crypto wel echt betalen.” Zo stond Tesla cryptomunt Bitcoin een korte tijd toe als betaalmiddel.

“Het grote verschil tussen crypto en echt geld is dat je van twee euro weet wat je ervan kunt kopen”, zegt Tabarki. “Een cryptomunt kan morgen nog maar de helft van het geld waard zijn, en dan kun je maar de helft kopen van wat je wilde kopen.”

‘Millennials hebben vertrouwen in digitale wereld’

Tabarki denkt niet dat millennials minder vertrouwen hebben in de reguliere munteenheden. “Maar ze hebben ook vertrouwen in digitale producten”, legt hij uit. “Dat is natuurlijk het boeiende.” Cryptomunten werken op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. “En dat is software, dat bestaat niet echt. Maar omdat je als generatie niet beter weet dat de online wereld bestaat, heb je misschien meer vertrouwen in het online.”

In ieder geval meer dan eerdere generaties, denkt Tabarki. “Als millennial ben je misschien wat meer in balans met de huidige tijd.”

‘Beleggen is tegenwoordig heel laagdrempelig’

Millennial gebruiken cryptomunten niet alleen om mee te betalen, maar vooral om mee te beleggen. En ook die beleggingsdrift is een nieuw, merkt Tabarki. “Vroeger was beleggen een enorm ding. Daarvoor had je veel geld nodig en dan mocht je bij de bank een beleggingsrekening openen. Tegenwoordig is het veel laagdrempeliger geworden, met apps en met hele kleine bedragen die je kunt inleggen. Met één euro begin je al. Dat maakt het heel aantrekkelijk voor een online generatie, de millennials, om toch een beetje geld te verdienen.”

En dat is helemaal niet zo’n slecht idee, stelt Tabarki. “Er zijn veel onzekerheden waar je als millennial mee te maken hebt. Het is daarom misschien wel des te belangrijker dat je aan het investeren raakt. Op de langere termijn geeft het meer zekerheid. Ik denk dat als je nu al een beetje bewust bezig bent met geld, je daar in de toekomst baat bij hebt. De pensioenen zijn niet helemaal gegarandeerd voor millennials. Het is heel verstandig om er nu al een beetje over na te denken.”

Deze aflevering is terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer