main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 augustus 2021 — 13:11

Waarom zijn millennials in de ban van crypto? ‘Hebben vertrouwen in digitale wereld’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Sinds januari is het aantal transacties met cryptovaluta vijf keer zo veel geworden. Vooral millennials zijn in de ban van het snelle geld. Dat komt omdat zij niet beter weten dan dat de digitale wereld bestaat, zegt trendwatcher Farid Tabarki in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Want geld is vertrouwen, zegt Tabarki. “Het boeiende van geld is dat we het op allemaal manieren kunnen organiseren.” Maar is crypto écht geld? Dat is een moeilijke vraag, zegt hij. “Ja en nee. Nee, het is geen geld want het is geen betaalmiddel. Met de euro mag je volgens de overheid betalen, met crypto niet. Tegelijkertijd kún je met crypto wel echt betalen.” Zo stond Tesla cryptomunt Bitcoin een korte tijd toe als betaalmiddel.

“Het grote verschil tussen crypto en echt geld is dat je van twee euro weet wat je ervan kunt kopen”, zegt Tabarki. “Een cryptomunt kan morgen nog maar de helft van het geld waard zijn, en dan kun je maar de helft kopen van wat je wilde kopen.”

‘Millennials hebben vertrouwen in digitale wereld’

Tabarki denkt niet dat millennials minder vertrouwen hebben in de reguliere munteenheden. “Maar ze hebben ook vertrouwen in digitale producten”, legt hij uit. “Dat is natuurlijk het boeiende.” Cryptomunten werken op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. “En dat is software, dat bestaat niet echt. Maar omdat je als generatie niet beter weet dat de online wereld bestaat, heb je misschien meer vertrouwen in het online.”

In ieder geval meer dan eerdere generaties, denkt Tabarki. “Als millennial ben je misschien wat meer in balans met de huidige tijd.”

‘Beleggen is tegenwoordig heel laagdrempelig’

Millennial gebruiken cryptomunten niet alleen om mee te betalen, maar vooral om mee te beleggen. En ook die beleggingsdrift is een nieuw, merkt Tabarki. “Vroeger was beleggen een enorm ding. Daarvoor had je veel geld nodig en dan mocht je bij de bank een beleggingsrekening openen. Tegenwoordig is het veel laagdrempeliger geworden, met apps en met hele kleine bedragen die je kunt inleggen. Met één euro begin je al. Dat maakt het heel aantrekkelijk voor een online generatie, de millennials, om toch een beetje geld te verdienen.”

En dat is helemaal niet zo’n slecht idee, stelt Tabarki. “Er zijn veel onzekerheden waar je als millennial mee te maken hebt. Het is daarom misschien wel des te belangrijker dat je aan het investeren raakt. Op de langere termijn geeft het meer zekerheid. Ik denk dat als je nu al een beetje bewust bezig bent met geld, je daar in de toekomst baat bij hebt. De pensioenen zijn niet helemaal gegarandeerd voor millennials. Het is heel verstandig om er nu al een beetje over na te denken.”

Deze aflevering is terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer