main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 5 augustus 2021 — 23:48

‘Tien tot twintig procent van de Nederlanders kan verslaafd raken aan opiaten’

Oxycodon en fentanyl, miljoenen Amerikanen zijn er verslaafd aan. Een rechtszaak tegen vier Amerikaanse farmaceuten die deze zware pijnstillers verkopen resulteerde in een schikking van 26 miljard dollar. Dat soort taferelen kennen we in Nederland niet, maar ook in ons land zijn er steeds meer gebruikers. “Ik schat dat tien tot twintig procent van de Nederlandse bevolking verslaafd kan raken aan opiaten”, zegt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan in Op1.

In Amerika vielen er in 2020 92.000 doden alleen al door de voornamelijk illegaal op straat verkregen fentanyl, vertelt Dahan. “Dat is een heel groot probleem in Amerika. Nederland is een heel ander land, wij hebben een minder groot probleem”, beklemtoont hij.

Toch is ook hier het aantal chronisch gebruikers van morfine-achtige pijnstillers toegenomen. Daarom is de hoogleraar van mening dat artsen voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van de zware medicijnen.

‘Vervolgens kom je verslaafd uit het ziekenhuis’

Dat onderschrijft Tom Verhaar, inmiddels zelf afgekickt van oxycodon. Hij kreeg het middel voorgeschreven tegen de pijn die hij door zijn auto-immuunziekte ervaart. Opiaten als oxycodon stillen de pijn vanuit het centrale zenuwstelsel. “Je komt in een roes, en die voelt voor sommige mensen heerlijk”, omschrijft hij zijn ervaring met het middel. “Mijn hoofd stond stil, en ik was in een andere wereld. Vooral toen ik in het ziekenhuis lag. Toen lag ik aan de pomp. Je drukt op één knop, en de morfine pompt er weer in. Maar vervolgens kom je wel verslaafd uit het ziekenhuis.”

Tekst gaat verder onder de tweet.


En die verslaving duurde drie jaar. Op een bepaald moment gebruikte Verhaar ongeveer 44 keer de geadviseerde hoeveelheid van het opiaat. Dat alles deed hij in principe ‘onder toezicht’ van een huisarts. “Je zegt gewoon dat de pijn er nog steeds is, en dan zegt de chirurg: oh, dan verhogen we de doses. Elke week bel je de receptenlijn bij de huisarts, en je spreekt het opnieuw in.” Verhaar geeft wel aan dat zijn huisarts wel diverse malen aan hem gevraagd heeft of hij niet moest afbouwen.

‘Er zijn nog veel meer opiaten’

Om verslaafd te raken moet je een bepaalde “genetische predispositie” hebben, ofwel een genetische aanleg, legt Dahan uit. De hoogleraar maakt onderdeel uit van het consortium TAPTOE (Tackling And Preventing The Opioid Epidemic), een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten dat er volledig op gericht is het opiumgebruik te begrijpen en te voorkomen.

Een groot aantal Nederlanders, zo’n tien tot twintig procent, heeft die aanleg om verslaafd te raken aan de zware pijnstillers, zegt Dahan. Toch maakt dat niet dat hij volledig tegen het gebruik van opiaten is. “Voor sommigen mensen werkt het goed. Zo wordt het in de kankergeneeskunde gebruikt, of bij een acuut incident zoals ernstige botbreuk”, legt hij uit.

Volgens de hoogleraar moet er vooral gekeken worden naar het voorschrijven van medicatie die niet zo’n “heerlijk” gevoel geven als bijvoorbeeld oxycodon, zoals Verhaar eerder beschreef. “Er zijn nog veel meer opiaten. Wij schrijven zelf nog amper oxycodon voor, dus wij gebruiken andere opiaten die dat ‘lekkere gevoel’ niet hebben.”

LEES OOK: Oplossing drugsprobleem: ‘Voorkom dat mensen verslaafd raken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer