main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juli 2021 — 09:56

AIVD-topman wil meer kunnen doen tegen cyberaanvallen: ‘Mijn handen jeuken weleens’

AIVD-topman Erik Akerboom wil “praktischer en krachtiger” kunnen reageren op cyberaanvallen en pleit voor aanpassing van de wet. De dienst is nu vaak niet bij machte om snel tot actie over te gaan, zegt Akerboom tegen EenVandaag. “Mijn handen jeuken weleens.”

De AIVD ziet een dagelijkse stroom aan cyberincidenten, kleine en grote, zo zegt Akerboom, die nu ruim een jaar het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is. Door onze open kennisuitwisseling en economie is ons land volgens hem kwetsbaar voor aanvallen.

‘We zien dat de dreiging toeneemt’

De baas van de AVID zou dan ook vaker buitenlandse systemen die aanvallen op Nederland uitvoeren, kapot willen maken. “De wet geeft wel mogelijkheden om te kunnen handelen. Die benutten we ook”, zegt Akerboom. “We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen. Al is het alleen maar om de tegenstanders waar een offensieve dreiging vanuit gaat te stoppen.”

Nederland heeft het meest te maken met aanvallen vanuit China, Rusland en Iran. Staten die zich schuldig maken aan cyberaanvallen willen hun macht vergroten door kennis binnen te halen. “We zien dat onder onze ogen plaatsvinden”, zegt Akerboom.

‘Heftig en ontwrichtend’

Een heel groot deel van onze infrastructuur hangt aan het internet. “Water, stroomvoorziening, betaalverkeer, supermarkten, bevoorrading: het zijn allemaal zaken die drijven op een digitaal proces”, somt Akerboom op. Dat maakt ons kwetsbaar, maar de AIVD-baas vraagt zich af of mensen daar voldoende bewust van zijn. Een verstoring van die processen kan volgens hem “heftig en ontwrichtend” zijn.

Volgens de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) mag de AIVD verstoren. “Maar we zijn er tot op dit moment redelijk terughoudend in. We vinden dat je alles moet overwegen wat effectief is en niet te snel zelf schade moet veroorzaken”, legt Akerboom uit.

“Wij moeten als AIVD en MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, red.) de krachten bundelen om de beste technologie en mensen te krijgen”, zegt Akerboom. “En ervoor zorgen dat wij slimmer, sneller en beter zijn dan onze tegenstanders. Dat doen we ook met buitenlandse diensten.”

‘We doen maar wat’

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, tegenwoordig verbonden aan consultantbureau ‘Hague Corporate Affairs’, waarschuwde eerder in Goedemorgen Nederland ook voor het feit dat cybersecurity in Nederland vaak onderschat wordt. “Het lijkt erop alsof we iedereen een auto hebben gegeven en achteraf zeggen: misschien is het verstandig om een rijbewijs te halen. We doen maar wat”, zei hij.

Steeds vaker worden online privégegevens gelekt en verkocht. In het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, duikt presentatrice Elen Demir ook in deze schimmige wereld. We maken allemaal gebruik van internet, maar zijn we ons bewust van de gevaren?

Deze aflevering kan je nu hier terugkijken, op NPO Start.

LEES OOK: Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer