main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juli 2021 — 09:56

AIVD-topman wil meer kunnen doen tegen cyberaanvallen: ‘Mijn handen jeuken weleens’

AIVD-topman Erik Akerboom wil “praktischer en krachtiger” kunnen reageren op cyberaanvallen en pleit voor aanpassing van de wet. De dienst is nu vaak niet bij machte om snel tot actie over te gaan, zegt Akerboom tegen EenVandaag. “Mijn handen jeuken weleens.”

De AIVD ziet een dagelijkse stroom aan cyberincidenten, kleine en grote, zo zegt Akerboom, die nu ruim een jaar het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is. Door onze open kennisuitwisseling en economie is ons land volgens hem kwetsbaar voor aanvallen.

‘We zien dat de dreiging toeneemt’

De baas van de AVID zou dan ook vaker buitenlandse systemen die aanvallen op Nederland uitvoeren, kapot willen maken. “De wet geeft wel mogelijkheden om te kunnen handelen. Die benutten we ook”, zegt Akerboom. “We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen. Al is het alleen maar om de tegenstanders waar een offensieve dreiging vanuit gaat te stoppen.”

Nederland heeft het meest te maken met aanvallen vanuit China, Rusland en Iran. Staten die zich schuldig maken aan cyberaanvallen willen hun macht vergroten door kennis binnen te halen. “We zien dat onder onze ogen plaatsvinden”, zegt Akerboom.

‘Heftig en ontwrichtend’

Een heel groot deel van onze infrastructuur hangt aan het internet. “Water, stroomvoorziening, betaalverkeer, supermarkten, bevoorrading: het zijn allemaal zaken die drijven op een digitaal proces”, somt Akerboom op. Dat maakt ons kwetsbaar, maar de AIVD-baas vraagt zich af of mensen daar voldoende bewust van zijn. Een verstoring van die processen kan volgens hem “heftig en ontwrichtend” zijn.

Volgens de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) mag de AIVD verstoren. “Maar we zijn er tot op dit moment redelijk terughoudend in. We vinden dat je alles moet overwegen wat effectief is en niet te snel zelf schade moet veroorzaken”, legt Akerboom uit.

“Wij moeten als AIVD en MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, red.) de krachten bundelen om de beste technologie en mensen te krijgen”, zegt Akerboom. “En ervoor zorgen dat wij slimmer, sneller en beter zijn dan onze tegenstanders. Dat doen we ook met buitenlandse diensten.”

‘We doen maar wat’

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, tegenwoordig verbonden aan consultantbureau ‘Hague Corporate Affairs’, waarschuwde eerder in Goedemorgen Nederland ook voor het feit dat cybersecurity in Nederland vaak onderschat wordt. “Het lijkt erop alsof we iedereen een auto hebben gegeven en achteraf zeggen: misschien is het verstandig om een rijbewijs te halen. We doen maar wat”, zei hij.

Steeds vaker worden online privégegevens gelekt en verkocht. In het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, duikt presentatrice Elen Demir ook in deze schimmige wereld. We maken allemaal gebruik van internet, maar zijn we ons bewust van de gevaren?

Deze aflevering kan je nu hier terugkijken, op NPO Start.

LEES OOK: Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer