main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juli 2021 — 09:56

AIVD-topman wil meer kunnen doen tegen cyberaanvallen: ‘Mijn handen jeuken weleens’

AIVD-topman Erik Akerboom wil “praktischer en krachtiger” kunnen reageren op cyberaanvallen en pleit voor aanpassing van de wet. De dienst is nu vaak niet bij machte om snel tot actie over te gaan, zegt Akerboom tegen EenVandaag. “Mijn handen jeuken weleens.”

De AIVD ziet een dagelijkse stroom aan cyberincidenten, kleine en grote, zo zegt Akerboom, die nu ruim een jaar het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is. Door onze open kennisuitwisseling en economie is ons land volgens hem kwetsbaar voor aanvallen.

‘We zien dat de dreiging toeneemt’

De baas van de AVID zou dan ook vaker buitenlandse systemen die aanvallen op Nederland uitvoeren, kapot willen maken. “De wet geeft wel mogelijkheden om te kunnen handelen. Die benutten we ook”, zegt Akerboom. “We zien nu alleen dat de dreiging toeneemt. En er is een behoefte om meer te kunnen. Al is het alleen maar om de tegenstanders waar een offensieve dreiging vanuit gaat te stoppen.”

Nederland heeft het meest te maken met aanvallen vanuit China, Rusland en Iran. Staten die zich schuldig maken aan cyberaanvallen willen hun macht vergroten door kennis binnen te halen. “We zien dat onder onze ogen plaatsvinden”, zegt Akerboom.

‘Heftig en ontwrichtend’

Een heel groot deel van onze infrastructuur hangt aan het internet. “Water, stroomvoorziening, betaalverkeer, supermarkten, bevoorrading: het zijn allemaal zaken die drijven op een digitaal proces”, somt Akerboom op. Dat maakt ons kwetsbaar, maar de AIVD-baas vraagt zich af of mensen daar voldoende bewust van zijn. Een verstoring van die processen kan volgens hem “heftig en ontwrichtend” zijn.

Volgens de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) mag de AIVD verstoren. “Maar we zijn er tot op dit moment redelijk terughoudend in. We vinden dat je alles moet overwegen wat effectief is en niet te snel zelf schade moet veroorzaken”, legt Akerboom uit.

“Wij moeten als AIVD en MIVD (Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, red.) de krachten bundelen om de beste technologie en mensen te krijgen”, zegt Akerboom. “En ervoor zorgen dat wij slimmer, sneller en beter zijn dan onze tegenstanders. Dat doen we ook met buitenlandse diensten.”

‘We doen maar wat’

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, tegenwoordig verbonden aan consultantbureau ‘Hague Corporate Affairs’, waarschuwde eerder in Goedemorgen Nederland ook voor het feit dat cybersecurity in Nederland vaak onderschat wordt. “Het lijkt erop alsof we iedereen een auto hebben gegeven en achteraf zeggen: misschien is het verstandig om een rijbewijs te halen. We doen maar wat”, zei hij.

Steeds vaker worden online privégegevens gelekt en verkocht. In het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next, duikt presentatrice Elen Demir ook in deze schimmige wereld. We maken allemaal gebruik van internet, maar zijn we ons bewust van de gevaren?

Deze aflevering kan je nu hier terugkijken, op NPO Start.

LEES OOK: Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer