main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2021 — 10:32

Avondklok een uur korter: ‘Handhaving is niet te doen’

De avondklok gaat vanaf volgende week om tien in plaats van negen uur in. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens de persconferentie. Daarmee geeft het demissionaire kabinet gehoor aan de oproep van burgemeesters. Die vrezen problemen met de handhaving doordat mensen zich minder snel aan de avondklok houden wanneer het door de zomertijd langer licht is.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei bij talkshow OP1 dat het opschuiven van een uur niet veel uitmaakt voor het aantal besmettingen. “Dat heeft nauwelijks effect.” Volgens hem zou de maatregel vooral bedoeld zijn om het handhaven van de maatregel te behouden.

Bestuurlijke afweging

Verwarring alom. Want zei Mark Rutte tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer op 21 januari niet dat de avondklok tussen 20:00 en 21:00 uur moest aanvangen? “Daarna neemt het effect enorm af.”

Gisteren was de boodschap van de demissionair premier tegenover de pers dat de maatregel weliswaar minder, maar wel effectief blijft. Hoeveel minder effect, daar moest hij het antwoord op schuldig blijven. “Het OMT zegt dat je niet precies kunt berekenen wat het effect daarvan is.” De afweging was vooral een bestuurlijke. “Wat is epidemiologisch het prettigst versus wat is in de handhaafbaarheid verstandig?”

‘Niet te doen’

Het OMT adviseerde het kabinet om de avondklok zoals die nu geldt, van 21:00 tot 4:30, te behouden. Ook Rutte was daar in eerste instantie voorstander van. Het handhavingsargument van de politie en burgemeesters gaf uiteindelijk dus de doorslag.

Dat de burgemeesters met de suggestie kwamen begrijpt Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie wel, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Ik hoor van burgemeesters dat de handhaving echt niet te doen is. Het handhavingsprobleem is gewoon groot in de steden, ze zien dat er versoepeling nodig is voor de mensen in hun gemeentes.”

LEES OOK: Kerk op Urk laat coronaregels los, gemeente kan weinig doen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer