main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2020 — 12:06

Jonge vrouwen in Scheveningen kunnen niet normaal over straat en komen in actie tegen intimidatie

Vrouwen in Scheveningen zijn straatintimidatie en ‘naar gedrag’ spuugzat en gaan vrijdag protesteren bij de Scheveningse Vissersvrouw. Het beeld zou volgens de vrouwen symbool moeten staan voor hun veiligheid, maar juist in de omgeving van De Pier kunnen zij niet meer normaal over straat. Straatintimidatie moet keihard worden aangepakt, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius in Goedemorgen Nederland.

Jonge vrouwen die overdag hebben gewerkt in de strandtentjes en ’s avonds naar huis lopen, worden vaak achtervolgd, nagefloten en krijgen seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd. Soms worden ze door mannen op scooters achtervolgd.

Roos Padmos, een vrouwelijke inwoner van Scheveningen, heeft voorbeelden genoeg, zegt ze tegen het Algemeen Dagblad. Zo werd een 17-jarig meisje afgelopen weekend na haar dienst bij een strandtent achtervolgd door twee jongens op een scooter. “Op een gegeven moment barstte ze in tranen uit en zei de jongen die achterop zit tegen de bestuurder dat ze beter door kunnen rijden. Maar daar wil de bestuurder niets van weten. Uiteindelijk gaan ze toch, maar staan ze haar even verderop weer op te wachten. Afschuwelijk.”

Straatintimidatie ook op andere plekken

Ook in andere delen van het land is straatintimidatie een probleem. De 19-jarige Myrthe van der Houwen uit Enschede was het zat om als lustobject te worden behandeld en begon een petitie, die 17.000 keer is ondertekend. Gisteren presenteerde ze de handtekeningen aan de gemeente.

“De straat van mijn huis naar de supermarkt is kort, maar elke keer als ik er heenliep werd ik nageroepen en gefloten. Ook op de terugweg was het raak. Daar werd ik boos van. Je voelt je machteloos, geïntimideerd en kwetsbaar terwijl je gewoon een volwaardig persoon bent”, zei Van der Houwen onlangs in Op1.

‘Keihard optreden’

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius probeerde het probleem van straatintimidatie jaren geleden bespreekbaar te maken als raadslid van de gemeente Amsterdam. “Het blijft maar doorgaan”, stelt ze in Goedemorgen Nederland. “Je hoopt natuurlijk dat mensen thuis al leren dat je met je poten van een ander afblijft en dat je respect hebt voor vrouwen.” Volgens Yeşilgöz moeten lokale bestuurders “echt hard optreden” en “zorgen dat er handhavers zijn die meteen ingrijpen” bij straatintimidatie. “Dat is wat je elke keer moet doen.”

Je moet zorgen dat je achter die jonge meiden staat en tegen het tuig zegt: de straat is niet van jou, vindt het Kamerlid.

Yeşilgöz probeerde in Amsterdam om om straatintimidatie strafbaar te maken. “Dat heeft Rotterdam toen ook gedaan.” De rechter bepaalde uiteindelijk dat er landelijke wetgeving voor nodig was. Maar volgens Yeşilgöz gaat het nu in Amsterdam nu niet goed met het handhaven. “De burgemeester (Halsema, red.) heeft vrij snel na haar aantreden gezegd dat het ingewikkeld is en ze het niet gaat handhaven. Wat mij betreft is het signaal dat je dan geeft: je red jezelf maar. Je kunt niet tegen een meisje van zeventien zeggen dat ze er niet kan bijlopen zoals ze wilt en dat intimidatie erbij hoort.” Dat hoort er niet bij, beklemtoont ze.

LEES OOK: Myrthe (19) wordt elke keer nageroepen als ze naar de supermarkt loopt: ‘Je voelt je machteloos’

De Haagse wethouder Revis (VVD) heeft gezegd dat hij politie en handhavers gaat inzitten tegen straatintimidatie. Yeşilgöz: “En die gaan die gasten aanspreken. Dat kan wel, daar heb je geen wet voor nodig.”

‘Het maakt me zo kwaad’

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers heeft zelf drie dochters en ook zij hebben last van seksuele intimidatie. “Wat zij aan seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd krijgen, maakt me zo ontzettend kwaad”, zegt Segers. “Wat ik dan gaaf vind is dat zo’n meisje in Enschede opstaat en een petitie begint en zegt dat het niet normaal is. Dat doen mijn dochters ook. Die geven een grote bek terug. Dat vind ik heel goed.”

“Maar het is niet normaal. Dus je moet handhaven, aanspreken, en het bespreekbaar maken op school. Echt op elk niveau”, zegt Segers. Yeşilgöz: “En als omstanders: help die meiden. Bemoei je ermee of bel de politie, maar laat ze niet alleen lopen.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.
Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer