main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 mei 2020 — 15:19

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich met betalingsproblemen bij hun corporatie hebben gemeld. “Dit is een peiling van de sociale huursector, maar dit is ook indicatief voor de rest van de woningmarkt”, zegt econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Volgens Vrieselaar zullen die 9000 huurders vooral zzp’ers en ondernemers zijn, zonder vast contract of pensioenuitkering. Dat zijn namelijk de groepen die hun inkomen zien slinken. “We hebben het hier denk ik echt over freelancers die het aantal opdrachten zien teruglopen. Daar zijn regelingen voor, maar die zijn niet altijd toereikend.”

Toch nog problemen

Zo zijn er onder deze mensen ook mensen die bijvoorbeeld een broodjeszaak huren onderin een flat. “Die hebben naast hun personeelskosten, waar het eerste steunpakket heel erg op heeft ingezet, ook veel andere lasten”, legt Vrieselaar uit. “Denk aan de huur van alle keukenapparatuur. Dat zijn vaak hoge kosten. Daar was in het eerste pakket wat minder aandacht voor. Dan kan ik me voorstellen dat je de loonkosten deels vergoed krijgt, maar dat de overige lasten zo hoog zijn dat je toch nog in de problemen komt.”

Het tweede steunpakket richt zich volgens CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam ook in hoge mate op de loonkosten, maar er zijn wel allerlei andere initiatieven. “Er zijn heel veel verhuurders die proberen mee te denken met degenen die huren. Het is gewoon ongelofelijk van belang dat we met elkaar proberen dit zo lang mogelijk vol te houden”, aldus Van Dam. “Wat de overheid doet met dat eerste en tweede steunpakket is van een ongekende omvang, ook in vergelijking met andere landen. Maar niet alles kan.”

‘Ook in de vrije huursector’

Als je de 9000 mensen afzet tegen alle sociale huurders, gaat het niet om een enorme groep, zegt Vrieselaar. “Maar als je kijkt naar hoe lang deze crisis tot nu toe duurt, wat niet erg lang is, vind ik het een behoorlijk grote groep. Zeker als je ook bedenkt dat dit niet alleen speelt in de sociale huursector, maar ook in de vrije huursector.”

Ondernemers en freelancers wonen vanzelfsprekend niet alleen in de sociale huursector. “Het gaat ook om mensen die een koophuis hebben. Ook in de vrije huursector geven verhuurders aan: jongens, als jullie problemen hebben komen we met maatwerk.” En ook banken hebben uitstel van hypotheekbetaling aangezet, weet de Rabobank-econoom: “Alle banken samen hebben tot half mei ongeveer 18.000 hypotheekklanten uitstel van betaling gegeven. Ook om hen wat ademruimte te geven.”

‘Grote zorgen’

Van de 9000 huurders die uitstel van betaling hebben gekregen, wonen er 2000 in Amsterdam. Directeur Egbert de Vries van van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) maakt zich grote zorgen en zet alles op alles om huurders te helpen. “We bieden mensen aan dat ze voorlopig de huur nog even niet hoeven te betalen. Ze kunnen dan later betalen als ze wel inkomen hebben, of als ze van de overheid een uitkering hebben gekregen om hun inkomsten te dekken.”

De woningcorporatie zelf is natuurlijk ook voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van de huur die mensen betalen. “Het is wel belangrijk dat we de meeste huur binnenkrijgen. Maar onze zorg gaat vooral uit naar de huurders, want die hebben veel hardere klappen gekregen.”

Vrieselaar benadrukt dat uitstel geen afstel is. Wel hebben woningcorporaties  aangegeven dat, mochten klanten over 3 maanden nog in de problemen zitten en hun huur nog steeds niet kunnen betalen, er gesproken kan worden over een kwijtschelding of tijdelijke verlaging van de huur. “Maar je hoopt natuurlijk dat het zo ver niet hoeft te komen en dat deze mensen straks gewoon weer een inkomen hebben.”

LEES OOK: Veel verhuurders verhogen ondanks corona gewoon de huur

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer