main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 mei 2020 — 13:22

Veel kritiek op schrappen ontslagboete: ‘Het is even door de zure appel heen bijten’

In het nieuwe steunpakket vervalt de ontslagboete. Hiermee hoopt het kabinet juist te stimuleren dat meer bedrijven uiteindelijk overeind blijven staan. Vanuit vakbonden en de linkse oppositie klinkt er stevige kritiek. FNV vreest voor ‘massaontslagen’, SP-leider Marijnissen noemde het ‘ronduit asociaal’. Volgens senior-econoom Nic Vrieselaar gaat het om het perspectief bieden, niet alleen aan werknemers, maar ook ondernemers.

“Het is denk ik eventjes door de zure appel heen bijten”, zegt Vrieselaar in Goedemorgen Nederland. Werknemers die ontslagen worden wil je begeleiden naar nieuw werk, maar ook ondernemers willen misschien nieuwe bedrijfsmodellen toepassen. “Misschien blijven we nog een jaar, anderhalf jaar in deze anderhalvemetereconomie. Dat betekent dat jij als ondernemer misschien een andere weg wilt inslaan”, zegt de econoom. “Dan is het heel prettig als jij daarin kunt reorganiseren. Dat betekent misschien dat je een werknemer ontslaat.”

Als voorbeeld neemt hij een strandtent, die in deze tijden minder bedienend personeel nodig heeft. “Dan heb je bijvoorbeeld iemand nodig die handig is met een online reserveringstool. Dan kun je iemand omscholen, of een nieuw iemand in dienst nemen.”

Dat het schrappen van de ontslagboete eventjes pijn gaat doen, ontkent Vrieselaar niet. “Ik kan me voorstellen dat er her en der banen verloren gaan. Dat is natuurlijk even slikken.”

Amerika

Macro-econoom Esther van Rijswijk trekt de vergelijking met Amerika. “Daar worden mensen heel makkelijk ontslagen, en dat betekent dat bedrijven sneller door kunnen pakken. Een nieuwe toekomst, een nieuwe wereld, verder gaan.”

In Nederland houden we volgens Van Rijswijk werknemers vast, deels omdat we ze beschermen. “Maar daarmee sluit je ze ook een beetje op in die bedrijven, en daarmee sluit je ook de ondernemers wel op. Dat is gewoon een dilemma.”

LEES OOK: FNV vreest voor massaontslagen door schrappen ontslagboete

Vakbonden zijn kritisch. De voorzitter van het CNV, Piet Fortuin, noemde de maatregel een ‘subsidie op massaontslag’, schrijft de NOS. Volgens Marijnissen maakt het kabinet hiermee ‘een historische fout’. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg is het daar niet mee eens. “Die (de linkse oppositie, red.) stonden altijd met soep bij de poorten, en vervolgens proberen ze bedrijven overeind te houden die dan omvielen. Dan was iedereen zijn baan kwijt.”

‘Het is duur om mensen te ontslaan’

En dat is wat het kabinet probeert te voorkomen door de ontslagboete af te schaffen, benadrukt Van Toorenburg. “Bij dit steunpakket moet je iets gerichter kijken naar welke bedrijven het straks nog gaan redden. Wat betekent het voor die bedrijven als ze een paar mensen minder in dienst hebben, kan dat bedrijf blijven bestaan? Anders zit je een bedrijf te betalen wat eigenlijk niet meer levensvatbaar is. Vervolgens is het dan blijkbaar goedkoper om failliet te raken, en dan is iedereen zijn baan kwijt.”

Volgens Vrieselaar moeten we ons niet te veel laten leiden door de Verenigde Staten, waar er sinds de crisis 26 miljoen mensen zijn ontslagen. “Daar worden bedrijven ook gestimuleerd om mensen te ontslaan, omdat die dan na afloop, als ze werkloos zijn, worden opgevangen met cheques van de overheid. In Nederland is dat een situatie die we helemaal niet hebben. We hebben een transitievergoeding, waarbij het eigenlijk duur is voor werkgevers om mensen te ontslaan.” Ook Van Toorenburg vult dit aan: “Mensen verliezen hier niet gelijk hun zorgverzekering, dat is natuurlijk de hel van de Amerikanen. Alles wat wij in Nederland opbouwen om ervoor te zorgen dat mensen die hun baan kwijt zijn een aanvaardbaar bestaansminimum hebben, dat zit er ook bij in Nederland.”

Stand van Nederland volgt, zolang de coronacrisis duurt, een aantal ondernemers die de impact van de maatregelen keihard voelt: dreigende faillissementen, personeel op straat, een lege kas. Kijk vanavond naar Stand van Nederland, om 20.30 uur op NPO 2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer