main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 10 mei 2020 — 14:18

MKB-topman wil noodfonds: verlos ondernemers uit uitzichtloos lijden

De overheid moet met een fonds komen om ondernemers die nu willen stoppen te helpen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van werkgeversvereniging MKB-Nederland gezegd in WNL Op Zondag. Volgens de ondernemersvoorman is dat nu veel te moeilijk om te doen zonder in de schulden te geraken.

Veel ondernemers zijn volgens Vonhof aan het kijken hoe ze hun bedrijf kunnen voortzetten in de anderhalvemetersamenleving. “Daarbij zijn er ook die zien dat dit niet gaat lukken. Die beseffen dat het met vijftig procent minder omzet niet gaat.”

Stoppen is evenwel moeilijk, omdat met alle schuldeisers afspraken gemaakt moeten worden, stelt Vonhof. “Een fonds van de overheid zou daarbij kunnen helpen.”

‘Inleveren op lonen onvermijdelijk’

Verder verwacht Vonhof dat het inleveren op lonen de komende jaren “onvermijdelijk” is. “Maar ik hoop wel dat we dat in overleg kunnen doen. We moeten niet te veel in de oude groef blijven hangen”, verwijst hij naar vakbonden die nog altijd loonstijgingen willen.

Wat Vonhof betreft hoeft het loon niet direct verlaagd te worden, maar kan er ook gekeken worden naar het uitstellen van in de cao vastgelegde loonstijgingen of het in stukjes uitbetalen van het vakantiegeld.

‘Na de derde loonperiode is de rekening wel leeg’

Zonder dat soort stappen komen veel ondernemers de komende maanden in de problemen, verwacht hij. “Dat begint nu al te komen. We hebben nu twee loonperiodes gehad, straks komt de derde inclusief het vakantiegeld. Dan is bij veel ondernemers de rekening wel leeg.” Als er niet meer hulp komt, verwacht Vonhof daarom een faillissementsgolf.

LEES OOK: Voorzitter MKB-Nederland: ‘Inleveren op lonen is onvermijdelijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer