main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 10 mei 2020 — 12:34

Voorzitter MKB-Nederland: ‘Inleveren op lonen is onvermijdelijk’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof vreest dat het onvermijdelijk is dat werknemers door de coronacrisis moeten gaan inleveren op hun loon. “Het kan niet zo zijn dat anders ondernemers failliet gaan, want dan raken alle werknemers hun baan kwijt”, zegt Vonhof in WNL Op Zondag.

De ondernemersvoorman hoopt wel dat er een goede dialoog gevoerd wordt over dit moeilijke onderwerp. “De contacten van de vakbonden met Den Haag zijn goed, maar ook decentraal, op de cao-tafels, zul je dit moeten kunnen bespreken.”

Vonhof stelt dat er water bij de wijn moet worden gedaan. “Je moet je afvragen: wat is meer waard, mijn individuele baan of de banen van mij en mijn collega’s? Dan moet je tot een goede deal komen, en zijn moeilijke beslissingen zoals je vakantiegeld in stukjes of het doen van een loonoffer onvermijdelijk.”

‘Kom met fonds voor ondernemer die wil stoppen’

De MKB-voorman doet ook de oproep aan het kabinet om te komen met een noodfonds voor ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf, maar dat nu niet kunnen. “Ik krijg berichten van ondernemers die zeggen dat ze willen stoppen, voordat ze zo ver afzakken dat ze hun huis moeten verkopen en al hun spaargeld op moeten maken. Het moet makkelijker worden om dan de keuze te maken om ermee te stoppen.”

LEES OOK: MKB wil nieuw steunpakket van kabinet: ‘Waarin niet alleen de loonkosten worden gedekt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer